Mátyás
-6 °C
1 °C

Kilencszáz kiló kokain lebegett a vízen

2014.02.03. 14:37
Kilencszáz kilogramm kokaint foglalt le hétfőn a spanyol rendőrség; a szállítmány GPS-nyomkövető rendszerrel felszerelt hátizsákokban elrejtve lebegett a víz felszínén a valenciai partok közelében.

A kokaint 37 hátizsákba rakták, amiket egy kifinomult merülési és nyomkövető rendszerrel szereltek fel, és úgy bocsátottak vízre, hogy később beazonosíthassák helyét a tengerben - olvasható a spanyol polgárőrség közleményében.

A hatóságok tavaly májusban indítottak akciót a drogcsempészet ellen Dél-Spanyolországban, Malaga és Valencia környékén, ami eddig öt spanyol állampolgár őrizetbe vételéhez vezetett.

A kábítószer-kereskedőket az éjszaka folyamán a nyílt tengeren lepték meg, amint éppen a kompromittáló tárgyaktól próbáltak megszabadulni. A következő nap sikerült lokalizálni a Valencia partjainál úszó hátizsákokat.

A kilencszáz kilogramm kábítószeren kívül a rendőrség lefoglalt 72 ezer euró (mintegy 22 millió forint) készpénzt, bizsukat, luxusórákat, három autót és egy hajót. A hatósági illetékesek valószínűsítik, hogy a kereskedők a rakományt az andalúziai Costa del Sol kikötővárosába szánták.

A Spanyolország és egykori latin-amerikai gyarmatai közötti élénk kapcsolatnak tudható be, hogy a dél-európai ország a kokaincsempészek első állomása Európában. 2012-ben a spanyol rendőrség több mint húsz tonna kokaint foglalt le, amely az egész Európában elkobzott mennyiség 41 százaléka.