Sára, Márió
2 °C
6 °C

Meghalt a szlovákok Biszku Bélája

2014.02.06. 11:04 Módosítva: 2014-02-06 12:33:12

Csütörtökre virradó éjszaka pozsonyi otthonában, 96 éves korában elhunyt Vasil Biľak, a csehszlovák kommunista rezsim egyik vezéralakja, írja a Bumm.sk. Bil'ak halálhírét a veje, a Kommunista Párt rendszerváltás utáni vezetője, Jozef Ševc jelentette be a Sme című napilapnak.

Biľak a Pozsony központjában lévő villájában halt meg, melyben már hosszú ideje visszavonultan élt.

Biľak az 50-es évektől vezető tisztségeket töltött be a kommunista pártban. A prágai tavasz idején a konzervatív kommunisták vezetője volt, és támogatta a szovjet beavatkozást. Később aktív szerepe volt a prágai tavasz teljes felszámolásában.

Történészek szerint az egyik legtekintélyesebb aláírója volt annak a meghívólevélnek, melyre hivatkozva a Varsói Szerződés csapatai az ország területére léptek. A behívólevelet Biľak adta át a szovjeteknek 1968. augusztus elején Pozsonyban, a Varsói Szerződés országai vezetőinek találkozóján. A politikus erről emlékirataiban is megemlékezett, írta korábban a Múlt-kor történelmi portál.

A levél egykori aláírói, Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldrich Svestka, Antonín Kapek és Vasil Bil'ak közül már csak ő volt életben. Biľakot tettéért soha nem ítélték el és nem is büntették meg.

A cseh és szlovák hatóságok „hazaárulás” címén két évtizede vizsgálják az 1968-as külföldi katonai beavatkozással kapcsolatos ügyeket, de a hazaárulás tényét senkinek sem sikerült bebizonyítania. A Bil'ak ellene folyó vizsgálatot 2011 januárjában leállították arra hivatkozva, hogy nem lehet kihallgatni az eset kulcsfontosságú, csehországi tanúit.