A takarító miatt mondott le a miniszter

2014.02.09. 13:09

Lemondott Mark Harper brit bevándorlásügyi miniszter, miután kiderült, hogy a takarítónőjének nem volt munkavállalási engedélye. David Cameron miniszterelnök tudomásul vette Harper lemondását – írja a BBC. 

A kormányfő közleménye szerint semmi nem utal arra, hogy korábban a 43 éves exminiszter tudott volna arról, hogy a takarító illegálisan dolgozik nála. Az új bevándorlásügyi miniszter James Brokenshire lett, Mark Harper mezei parlamenti képviselőként folytatja politikai karrierjét.

Harper azt állítja, hogy 2007-ben, amikor először felvette a takarítót, megvizsgálta az útlevelét és a belügyminisztérium engedélyét is, de a későbbiekben nem ellenőrizte újra a dokumentumokat: a miniszterelnökhöz írt levele szerint „megfontolta a kérdést″ 2012-es miniszteri kinevezésekor, de arra jutott, hogy nincs szükség újabb ellenőrzésre.

Miniszterként Harper hangoztatta, hogy a főbérlők és munkáltatók feladata, hogy alaposan megvizsgálják a bevándorlók dokumentumait, ezért döntött végül úgy januárban, hogy megint elkéri a papírokat. Amint rájött, hogy baj van, lemondott:

Bár mindig betartottam a törvényt, úgy vélem, hogy mint bevándorlásügyi miniszternek, aki a bevándorláspolitika szigorításán dolgozik, nagyobb elvárásoknak kell megfelelnem, mint másoknak.

– mondta. David Cameron szerint Harper tiszteletre méltó döntést hozott, és hozzátette: reméli, újra viszontlátja az exminisztert az első padsorokban.