Politikai csatározássá vált a temzei rekordárvíz

2014.02.10. 13:57

Eddig több mint hatszáz lakóház és üzlet semmisült meg Angliában a folyamatos esőzések miatt. A déli részeken a legsúlyosabb a helyzet, ahol egy hétéves kisfiú a rekordárvíz első áldozata. A brit média politikai csatározásokról beszél.

Belpolitikai szempontból is tovább súlyosbodik a helyzet, miután az árvízvédelemért felelős kormányzati megbízott, Eric Pickles a BBC-nek azt mondta, a Környezetvédelmi Hatóság rossz tanácsokat ad és megpróbálja kettéosztani az országot.

A Pickleshöz hasonlóan konzervatív Owen Paterson környezetvédelmi miniszter emiatt panaszt tett David Cameron miniszterelnöknek amiért Pickles nyilvánosan kritizálja a Környezetvédelmi Hatóság intézkedéseit. Lord Smith, a Hatóság szóvivője minderre úgy reagált, politikai csatározássá vált az árvíz ügye, miközben a valódi probléma a kormány költségvetési megszorításai: "A Kincstár mindössze 400 000 fontot tudott biztosítani a Somerset [Dél-Anglia vizenyős területének] kotrására" – mondta. A szóvivő a kormányt teszi felelőssé az árvíz miatt, miután a Hatóság a hosszútávú árvízvédelmi intézkedéseire tett javaslatait - köztük a fél milliárd fontos beruházást - elutasította.

A The Guardian legfrissebb közlése szerint Owen Paterson hétfő délelőtt tagadta, hogy szakadék lenne közte és Eric Pickles között: "Mindketten egyetértünk abban, hogy a sokkal többet kellett volna a Somerset kotrására költeni." A két kormányzati politikus a továbbiakban szoros együttműködésben szeretné megakadályozni, hogy még több családnak kelljen elhagynia az otthonát.

A Környezetvédelmi Hatóság ma délelőtt tizennégy súlyos árvízi figyelmeztetést adott ki a Temze partjára és további száznegyvenhatot tart érvényben a dél-angliai területeken. A január óta tartó esőzések első halálos áldozata egy hétéves kisfiú volt, aki szén-monoxid mérgezést kapott, miközben a család a vizet szivattyúzta az otthonából.