Visszadobták a Gezi parki tüntetők ügyét

2014.02.10. 14:46

Egy isztambuli bíróság súlyos jogi hiányosságokra hivatkozva elutasította a török államügyészség vádiratát a Gezi parki tiltakozó mozgalom 26 neves képviselője ellen - jelentette az MTI.

A bíróság kifogásolta egyebek között, hogy az ügyészség nem eléggé szabatosan fogalmazta meg a gyanúsítottak elleni vádjait. Az ügyészség 29 évig terjedő börtönbüntetést kért a vádlottakra.

A vád a Taksim Szolidaritás csoportnak - a tiltakozó mozgalom egyik vezető szervezetének - tagjai ellen irányul. A Taksim tér szomszédos a Gezi parkkal, aminek tervezett átépítése robbantotta ki tavaly júniusban a kormányellenes tüntetésekbe torkolló tiltakozásokat.

A vádlottak egy része - például Mücella Yapici építészmérnök - a tüntetőknek ahhoz a küldöttségéhez tartozott, amely Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel találkozva megpróbált megoldást keresni a Gezi park körüli viszályra. A vád szerint bűnszervezet létrehozásában és irányításában vettek részt. A bíróság elutasítása miatt az ügyészségnek most ki kell javítania a vádiratot.

A isztambuli Gezi park átalakítási tervei miatt kirobbant kormányellenes tüntetések során hatan meghaltak, és több ezren megsérültek. Rövidesen megindulnak az első büntetőperek 255 tüntető ellen, akiket lázadással és részben terrorcselekményekkel vádolnak. Összesen több ezer tüntető ellen fognak eljárást indítani.