Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Ítéletidő pusztít Angliában és az USA déli részén

2014.02.12. 20:47
Újra tombol a tél az Egyesült Államok déli részén, amely pedig hagyományosan enyhe teleket ér meg. Szerdára virradóra jég, hó és ónos eső borította be Texastól Georgiáig az utakat, és a meteorológusok szerint katasztrofális vihar fenyeget. Angliában 200 éve nem esett ennyi eső, árvíz pusztítja a déli megyéket.

A CNN szerint számos élelmiszerbolt polcai gyakorlatilag üresen állnak a vásárlók rohamai után, az emberek üzemanyagból is bevásároltak és sóval töltötték fel az autóik csomagtartóit. Egyre súlyosabb az árvízhelyzet Anglia déli és délkeleti térségeiben, ahol már a fegyveres erők is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba.

Öten haltak meg

A jégréteg kárt tett a villanyvezetékekben, emiatt tízezrek maradtak áram nélkül, csupán Georgia államban húszezren, írja az MTI. Sok helyütt jég borítja a fákat, tömege alatt ágak törnek le, azok pedig leszakítják az alattuk húzódó villanyvezetékeket. Atlantában készenlétben áll a Nemzeti Gárda arra az esetre, ha evakuálni kellene kórházakat vagy idősotthonokat. Több mint 70 menhelyet készítettek elő a bajba jutottak fogadására.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne induljanak útnak autóval. Kedden és szerdán a közúti forgalom Atlanta környékén a szokásosnál jóval gyérebb volt. Texasban is igen csúszósak az utak, Austintól északra egy balesetben húsz autó ütközött össze kedden.

A vihar eddig legalább öt emberéletet követelt. Hárman akkor haltak meg, amikor egy mentőautó megcsúszott, az árokba zuhant és felgyulladt a texasi Carlsbad közelében. A másik két ember szintén közlekedési balesetben halt meg Mississippi állam északi részén.

A légi közlekedés szintén megsínyli a rendkívüli időjárást. A Delta légitársaság például több mint kétezer járatát törölte kedden és szerdán, a legtöbb repülő Atlantából nem indult el.

Angliában is súlyos a helyzet

David Cameron brit miniszterelnök, aki kedden látogatást tett a legsúlyosabban érintett megyékben, a Downing Streeten tartott esti sajtóértekezletén bejelentette, hogy törölte jövő hétre tervezett közel-keleti utazását, mert az árvízhelyzetre kívánja összpontosítani erőfeszítéseit. 

A brit meteorológiai szolgálat már korábban bejelentette, hogy a hivatalos mérések több mint két évszázaddal ezelőtti kezdete óta a múlt hónap volt az eddigi legcsapadékosabb január Angliában. Nagy-Britannia déli partjait a tél kezdete óta 29, özönvízszerű esőzéssel járó viharzóna érte el. Ez azt jelenti, hogy a térségre hozzávetőleg két és fél naponta törnek rá esetenként súlyos károkat okozó atlanti viharok. A BBC meteorológusai szerint a következő napokban annyi eső eshet, amennyi máskor összesen egy hónap alatt esik.

Cameron azt mondta, a szakértők nem számítanak a helyzet gyors javulására, de a kormány minden szükséges pénzforrást megad a mentésre és az árvízi védekezésre.

A Temze folyó London feletti szakaszán napok óta rekord vízszinteket mérnek az elmúlt hetek szinte folyamatos esőzései nyomán. Kritikus a helyzet a brit fővárostól közvetlenül nyugatra fekvő megyékben, mindenekelőtt Berkshire-ben, ahol számos település víz alá került. A víz a London nyugati határában fekvő Windsor jelentős részét is elöntötte. A város a brit királyi család első számú vidéki rezidenciájaként szolgáló ősi kastélyáról világhírű.

500 millió fontot buktak

Víz alatt áll a közeli Eton is, amely elsősorban a brit felsőosztály gyermekei által látogatott elit iskolájáról ismert. Kedd este a brit hadsereg 1600 katonáját vezényelték a legveszélyeztetettebb térségekbe, és több ezer további katonát készültségbe helyeztek.

Biztosítási szakértők becslései szerint csak a biztosított lakóingatlan-állományban 500 millió fontot (185 milliárd forintot) meghaladó kár keletkezhetett az elöntött országrészekben.

A helyzet egyelőre nem javul, sőt az előrejelzések szerint még tovább romlik. A keddi prognózisok alapján szerdán, majd pénteken is egy-egy újabb, 90-110 kilométeres óránkénti sebességű szélviharral kísért esőfront érkezik az Atlanti-óceán felől, és a hét végéig 60-80 milliméter csapadék hullik az áradás sújtotta déli-angliai országrészre.