Piroska
-2 °C
5 °C

Kenyában ciki kondomot venni

2014.02.14. 20:19

Limuzinokkal viszi házhoz Valentin-napon az óvszert egy kenyai vállalkozás. Igaz, ez némiképp ellentmond annak, ami miatt a szolgáltatás valójában létrejött: a céget alapító üzletasszony, Faith Ndiwa szerint ugyanis a kenyaiak szégyenkeznek, ha kondomot kell vásárolniuk.

Pedig a 43 milliós kelet-afrikai országban rendkívül fontos lenne az óvszerhasználat általánossá válása: a teljes lakosság 5,6 százaléka HIV-pozitív.

„A legtöbb ismerősöm AIDS-ben halt meg, mert szégyellték volna, hogy óvszert vegyenek” – mondta a BBC-nek üzletasszony, akinek alig két héttel vállalkozása indítása után négyezer ügyfele van. A vásárlók elkerülendő a zavarba ejtő bolti vásárlást 800 forintnak megfelelő kenyai shillinget fizetnek a házhoz szállított óvszerért.

Ez nem sokkal drágább, mint a boltokban, ami viszont önmagában is magyarázatot ad arra, miért alacsonyabb az óvszerhasználat, mint azt az egészségügy indokolná. (A 15-24 évesek körében az arány 56 százalék, az idősebbeknél alacsonyabb.)

Az országban ugyanis az átlagfizetés alig 34 ezer forintnak felel meg, de a medián – tehát a legtöbb munkavállaló fizetése csupán 22 ezer forint körül van.

Mindezek ellenére messze nem Kenya a HIV-vírussal leginkább fertőzött ország: Namíbiában a felnőtt lakosság 13 százaléka, Dél-Afrikában 17 százaléka, Szváziföldön és Lesothóban a lakosság csaknem negyede HIV-fertőzött.