Géza
-11 °C
-4 °C

Dühös rizstermelők tüntetnek Thaiföldön

2014.02.17. 08:34

Több száz thaiföldi gazdálkodó ostromolta meg hétfőn a miniszterelnöki hivatalnak ideiglenesen helyt adó épületet Bangkokban – írja az MTI.

A rizstermelők kora reggel kezdtek tüntetni az épület előtt, követelve, hogy személyesen Jinglak Sinavatra kormányfőnek mondhassák el sérelmeiket, de miután a miniszterelnök nem állt szóba velük, dél körül, nem törődve az épületet védő rendőrökkel, átvágták a hivatalt körülvevő szögesdrótot, behatoltak a miniszterelnöki rezidencia területére, de az épületbe nem mentek be.

Ez viszont a miniszterelnöknek sem lesz egyszerű, mivel a tüntetők betonfalat kezdtek felhúzni a kormányépület bejáratánál.  A kormányfő lemondását követelő tüntetők vezetője, Szuthep Thaugszuban közölte: nem engedik vissza Jinglak Sinavatrát az épületbe, mert „ügyvezető kormánya nem legitim, korrupt és visszaél a hatalmával”. A tüntetők azt sérelmezik, hogy a kormány nem teljesítette a rizsfelvásárlással kapcsolatos ígéretét.

A hatóságok korábban bejelentették, hogy több elfoglalt intézményt visszafoglaltak a tüntetőktől a fővárosban, amelyben szükségállapot van érvényben.

Árt a növekedésnek

A tüntetők három hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányfő távozását, akit azzal vádolnak, hogy bátyja, a 2006-ban államcsínnyel megbuktatott és száműzetésben élő Thakszin Sinavatra miniszterelnök bábja.

A tavaly november óta tartó kormányellenes tüntetések nem tesznek jót Thaiföld növekedési kilátásainak: 2013 utolsó negyedévében 0,6 százalékkal nőtt a GDP, míg az azt megelőző negyedévben 2,7-tel. A BBC szerint az elemzők is egyre kevésbé hisznek abban, hogy helyreállhat a korábbi növekedési ütem.