Felszólal az ENSZ Észak-Korea ellen

2014.02.17. 09:50

Nemsokára megjelenik az ENSZ észak-koreai jogsértéseket vizsgáló jelentése – adta hírül a BBC. Várhatóan a jelentés büntetésre fog felszólítani az állam módszeres jogsértései ellen.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértői szerint az észak-koreaiak „elmondhatatlan atrocitásokat szenvedtek″. A bizottság meghallgatásain kínzásról, rabszolgaságról, szexuális erőszakról és kemény politikai elnyomásról volt szó. A tanúvallomásokban bemutattak egy olyan nőt is, akit arra kényszerítettek, hogy megfojtsa saját gyerekét, és egy családot, akiket azért kínoztak meg, mert külföldi szappanoperát néztek.

A teljes jelentés több száz oldalon keresztül fogja részletezni a jogsértésekről szóló bizonyítékokat, és várhatóan nemzetközi bírósági vizsgálatot javasol majd.

Az AP hírügynökség már megszellőztette a jelentés néhány kiszivárgott részét: ebben azt állítják, hogy a rezsim úgy tartotta fenn saját hatalmát, hogy „teljes mértékben tudatában volt, hogy döntéseivel súlyosbította az éhezést, hozzájárulva polgárai halálához″.

A kormány több tízezer embert tart politikai fogolyként munkatáborokban, az állampolgárokat feltételezett hűségük alapján kategorizálják. Észak-Korea visszautasította, hogy részt vegyen a vizsgálatban, mert állítása szerint semmilyen jogsértést nem követett el.

A jelenlegi ENSZ-jelentés a legmagasabb szintű vizsgálat, mely a részben már régóta közismert állításokat vizsgálja. Szakértők szerint hatalmas eredmény, hogy az ENSZ felszólal a jogsértések ellen, még akkor is, ha a legtöbb elhangzott tanúvallomás olyan jogsértésekről szólt, melyek korábban is ismertek voltak.

Jared Genser jogvédő szerint a következő lépéseken múlik minden. Bár az AP szerint a jelentés egy nemzetközi bíróság vizsgálatát fogja javasolni, Kína várhatóan meg fogja akadályozni, hogy Észak-Koreának a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kelljen felelnie a jogsértésekért.