Veszélyben a brit pubok

2014.02.17. 13:23

A gazdasági válság és a britek változó ízlése fenyegeti a brit pubokat – írja a New York Times. Hampstead utcakövekkel kirakott óvárosában a Gebefejből ingatlaniroda lett, a Bohémia Királyából ruhabolt, a Nyúl és Kopókat lebontották, lakóház épült a helyén.

Az egész országban hasonló a helyzet: 2008 óta 7000 kocsmát zártak be, így egyre több közösség marad pub nélkül.

A kormány sem maradt tétlen: lehetővé tették, hogy a pubokat „különleges közösségi értéknek″ jelöljék ki, ami megvédi a helyet a lebontástól, és elsőbbséget a helyi közösségnek a pub megvásárlásához más befektetőkkel szemben. Eddig körülbelül 300 hely kapta meg a védett státuszt.

A kérdés fontosságát jelzi, hogy a brit kormánynak egy olyan helyettes államtitkára is van, aki az Önkormányzati Minisztériumban ügyködik azon, hogy megmentse a brit pubokat, és akit a sajtóban épp ezért pubügyi miniszternek szoktak hívni. Brandon Lewis elmondta:

A pub nemzetközileg is elég egyedi és nagyon tradicionális. Sok közösségben nagyon fontos, nemcsak azért, mert itt találkoznak az emberek, de itt gyűjthet pénzt a helyi focicsapat, a tánciskola és a nyugdíjasklub.

Mégis sok baj sújtja a kocsmákat: a kocsmárosok a magas adókra, az olcsó bolti sörre és a dohányzás elleni törvényekre hivatkoznak, melyek távol tartják a dohányosokat. Ráadásul a britek 23 százalékkal kevesebbet isznak, mint egy hónappal ezelőtt a Brit Sör és Pub Szövetség szerint. Az ingatlanfejlesztők pedig alig várják, hogy a drága ingatlanárakat meglovagolva építkezzenek a kocsmák helyén – már ha nem sikerül elég pubot időben védetté nyilvánítani.