Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

22 ezer rendőrt vetett volna be Janukovics

2014.02.25. 07:01

Viktor Janukovics, a hatalomból elmozdított ukrán elnök még a véres tüntetések idején olyan terveket készített, miszerint sok ezer rendőrrel elfojtja a tiltakozásokat, derül ki egy dokumentumból, amelyet a Kijev melletti rezidenciáján találtak meg és Hennagyij Moszkal, a parlament szervezett bűnözés és korrupció elleni bizottságának helyettes tett fel az internetre, írja az MTI.

Ukrán újságírók több ezer olyan dokumentumot olvasnak át ezekben a napokban, amelyet a házban találtak, miután Janukovics elmenekült a fővárosból. A most előkerült dokumentum szerint végső esetben 22 ezer rendőrt - köztük a Berkut különleges belügyi egység 2000 emberét - és páncélozott járműveket vezényeltek volna a kijevi Függetlenség tere (Majdan) köré.

Moszkal szombaton azt állította: egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet szerinte személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre, és ezt tanúsító bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába.