Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ezt gondolja az EU a paksi bővítésről

2014.02.28. 01:20

A kormány csütörtökön közzétette az Európai Bizottság jelentését, amit a januárban megkötött magyar-orosz nukleáris megállapodásról írtak. A magyar uniós nagykövetnek címzett levelet január 14-én írták, de mostanra a kormany.hu-ra is feltöltötték – írja az MTI.

Ezt írta Dominique Ristori, a bizottság energiaügyi főtitkára:

  • Az akkor még aláírás előtt álló egyezményben semmit nem találtak, ami akadályozná az Európai Atomenergia-közösség (Euratom) szerződés alkalmazását. Erre a későbbiekben a kormány és a bizottság is úgy utalt, hogy a bizottság nem emelt elvi kifogást a megállapodás ellen.
  • Pozitívan értékelte, hogy az államközi szerződés tervezete külön utal arra, hogy Magyarországnak kötelezettségei vannak az Európai Unió és az Euratom felé.
  • Megjegyezte, hogy a megállapodás legalább húszévnyi fűtőanyag-szállításról is rendelkezik, de ezzel kapcsolatban az Euratom ellátó ügynökségének kizárólagos jogai vannak. Az ezzel kapcsolatos megállapodást ezért az ügynökséghez is be kell majd nyújtani.

A szerződés értelmében Magyarország elhasznált fűtőanyagot szállítana vissza Oroszországba, ahol a hulladékot feldolgozzák és tárolják. Ristori megjegyezte, hogy a hasadóanyagot csak megfelelő exportengedéllyel lehet majd Magyarországról Oroszországba szállítani. Az engedélyt az Európai Bizottság adja.

  • Ristori javasolta, hogy a szerződésnek abba a részébe, ami az együttműködési szabályokat fekteti le, kerüljön bele az úgynevezett nukleáris biztosítékok figyelembe vétele is. Ezek a szabályok rendelkeznek arról, hogy nukleáris anyagot ne lehessen más célokra felhasználni.
  • Ristori egy technikai hibát is jelzett: a megállapodás-tervezet egy helyen egy korábban felfüggesztett nemzetközi dokumentumra hivatkozik, holott az azt felváltó iratra kellene hivatkozni. (A kihirdetett egyezményben már nincs benne a hibás hivatkozás.)
  • Ristori arra is kitért, hogy a szerződés módosításokról mindig értesíteni kell az Európai Bizottságot.