Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Észak-Korea kitoloncolt egy ausztrál hittérítőt

2014.03.03. 09:55

A 75 éves John Shortot februárban tartóztatták le Phenjanban, miután vallásos kiadványokat helyezett el egy turisták által látogatott helyen. Az ausztrál férfi az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA szerint elismerte, hogy megszegte a helyi törvényeket, amiért bocsánatot is kért – írja a BBC. 

„Short elismerte, hogy cselekedetei a törvényeinket sértő, megbocsáthatatlan bűnök, elnézést kért és bocsánatért könyörgött” – jelentette korábban a KCNA. A hírügynökség szerint a férfi már egy korábbi, 2012. augusztusi túrája alkalmával is vallásos anyagokat osztogatott, akkor egy zsúfolt metrókocsiban.

A Hongkongban lakó férfit a múlt hónapban egy phenjani hotelben tartóztatták le, valószínűleg a korának köszönhetően döntöttek a kiadatása mellett. Short az észak-koreai fővárosból Pekingbe repült, ahol a repülőtérről azonnal az ausztrál nagykövetségre kísérték. Ausztráliának Phenjanban nincsen diplomáciai képviselete, ezért a férfi ügyében a svéd nagykövetség tárgyalt a helyi hatóságokkal.

A vallásos tevékenységek rendkívül szigorú korlátozás alá esnek Észak-Koreában, korábban több hittérítőt is letartóztattak az országban, legutóbb egy dél-koreai férfit.