Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A kínai hadsereg nem cserkészcsapat

2014.03.05. 16:21
A kínai hadsereg nem cserkészcsapat - ezzel vágott vissza a kínai külügyi szóvivő azokra az elsősorban Japánból érkezett kritikus megjegyzésekre, hogy Tokiót aggasztja Kína védelmi költségvetésének nagysága, jelenti az MTI.

A Népi Felszabadító Hadsereg nem egy lándzsákkal felszerelkezett cserkészcsapat. Egyes külföldiek mindig azt szeretnék, ha Kína kiscserkész maradna.

– jegyezte meg Csin Kang, aki szerint a két ülésszak, vagyis a népfront és a parlament éves ülésszaka idején a külföldiek részéről mindig különös figyelmet kapnak a védelmi kiadások.

Megerősítette, hogy Kína elkötelezett a békés fejlődés tekintetében, hadserege védelmi jellegű, költségvetése átlátható, és mint mondta, egy akkora ország esetében, mint Kína, bonyolult nemzetközi viszonyok között érthető katonai kiadásainak mérsékelt emelése.

Ezen nincs mit csodálkozni.

– tette hozzá.

A kínai Országos Népi Gyűlés szerdai nyitóülésén közzétett költségvetési adatok szerint Peking az elmúlt három év legnagyobb ütemű bővítését tervezi a védelmi költségvetésében. Az idén 12,2 százalékkal kíván többet költeni, mint tavaly. Ez 808,2 milliárd jüan, mintegy 132 milliárd dollár (30 ezer milliárd forint). Tavaly a hivatalos adatok szerint 720,197 milliárd jüant költöttek védelmi célokra, 10,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az állami Hszinhua hírügynökség idézi azokat a kritikus megjegyzéseket, amelyek szerint Kína regionális dominanciára törekszik és erősödő katonai erejére támaszkodva alááshatja Ázsia stabilitását. A régió instabilitásáért felelős országot kereső bírálók rossz országot találtak meg - véli a cikkíró.

Érvei szerint a kínai szakértők álláspontja, hogy az ország védelmi kiadásai még mindig túlságosan alulmaradnak attól a szinttől, amire szüksége lenne, miközben súlyos biztonsági kihívásokkal kell szembe néznie.

Az írás idézi a londoni International Institute for Strategic Studies (IISS) adatait, amelyek szerint 2013-ban az Egyesült Államok védelmi költségvetése 600,4 milliárd dollár volt, csaknem ötszöröse a kínaiénak. A GDP-arányos kiadást tekintve ezek Kínában 1,5 százalék alatti értéket mutatnak, míg a világátlag 3 százalék.

A világ legnépesebb országában az egy főre jutó katonai kiadások kevesebb, mint öt százalékát teszik ki az Egyesült Államokban mértnek. A cikk megjegyzi, Kína területe körülbelül 26-szorosa Japánénak, a népessége pedig kilencszer nagyobb. Az egy főre jutó védelmi kiadásokat tekintve Kínáé a Japánénak a 20 százaléka körül van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!