Így büntették eddig Oroszországot

2014.03.06. 19:53

A csütörtöki csúcson már az EU is lépett, az Egyesült Államok pedig már a szankciók második körét is kivetette Oroszország ellen, de további lépéseket is kilátásba helyeztek, ha Moszkva nem vonja vissza csapatait a krími bázisaira. A helyzet alakulása percről percre itt>>>

Itt vannak az eddigi szankciók, lépések:

  • Az Európai Unió felfüggeszti Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat, valamint az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket. A csütörtöki EU-csúcson arról is megállapodtak, hogy a következő napokban vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási intézkedésekről is dönthetnek, emellett lemondhatják a következő EU-orosz csúcstalálkozót, ha nem javul a helyzet.
  • Az Egyesült Államok a hét elején egy időre felfüggesztette minden katonai, kereskedelmi és befektetési kapcsolatát Oroszországgal. A Pentagon felfüggesztette az oroszokkal közös hadgyakorlatok, találkozók és konferenciák előkészítését.
  • Második körben csütörtökön számlák befagyasztását, a vízumkiadás megtagadását rendelte el Barack Obama azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak az esetében, akik tevékenységükkel fenyegetik Ukrajna függetlenségét és területi integritását. A listán azonban nincsen rajta Vlagyimir Putyin. Az új szankciókhoz nem kell mást tennie Washingtonnak, mint kiszélesítenie a Magnyitszkij-listát.
  • Az Egyesült Államok kiszélesíteni a katonai együttműködést Lengyelországgal és a balti államokkal. A NATO légvédelmi küldetéseiben is nagyobb szerepet vállalnának a balti államoknál. Tizenhat F-16-ost küld Lengyelországba, egy hadgyakorlaton vesznek majd részt a Lask légibázisnál jövő hét elején.
  • Előre eltervezett gyakorlat miatt, de az irányított robotrepülők bevetésére is alkalmas Truxtun amerikai romboló 300 fős legénységével a Fekete-tengerre érkezik majd, hogy a román és a bolgár haditengerészettel közös gyakorlaton vegyen részt.
  • A NATO több együttműködési programot felfüggeszt Oroszországgal, és minden együttműködést felülvizsgálnak. Felfüggesztik annak az első közös NATO-orosz missziónak a tervezését, amely a szíriai vegyi fegyverek semlegesítését végző amerikai hadihajó védelmét szolgálná. Nem tartanak mostantól szakértői szintű egyeztetéseket sem katonai, sem civil munkacsoportok keretében sem az oroszokkal.
  • Kanada is bejelentette, hogy felfüggeszti az oroszokkal való minden katonai együttműködését az ukrajnai helyzet miatt. Kanada egy időre felfüggeszti munkáját a kanadai-orosz kormányközi gazdasági bizottságban, amit a két ország még 1994-ben hozott létre, hogy a gazdasági kapcsolataikat javítsák.
  • Az Egyesült Államok és Kanada bejelentették a Szocsiba tervezett G8-csúcs előkészítésének felfüggesztését, ehhez csütörtökön csatlakoztak az európai tagok is. Kanada azt is jelezte, hogy végleg kizárná Oroszországot a G8-ból.
  • Nem küld elnöki delegációt a szocsi paralimpiai játékokra az Egyesült Államok, és bojkottot jelentettek be a brit miniszterek is. Az ukránok pedig bejelentették, csak akkor utaznak el, ha Moszkva kivonja csapatait a Krímből. Több ukrán sportoló azt fontolgatja, hogy bojkottálja a játékokat. 
  • A cseh védelmi miniszter, Martin Stropnicky szerint nehéz elképzelni, hogy orosz cégek részt vehessenek a Temelin atomerőmű bővítésében.
  • Az egyik legnagyobb ukrán tévészolgáltató levette a kínálatából a három legnagyobb orosz tévécsatornát, a Pervij Kanalt, az RTR-Planetat és az NTV-t. A lépésüket azzal magyarázzák, hogy ezek az adók megsértették az ukrán törvényeket.
  • Több ország, köztük kedden Magyarország is bekérette az orosz nagykövetet. A lengyel parlament határozatban ítélte el Oroszország lépéseit Ukrajnában, amivel megsértette egy szuverén állam jogait.