Árpád
-2 °C
3 °C

Így büntették eddig Oroszországot

2014.03.06. 19:53

A csütörtöki csúcson már az EU is lépett, az Egyesült Államok pedig már a szankciók második körét is kivetette Oroszország ellen, de további lépéseket is kilátásba helyeztek, ha Moszkva nem vonja vissza csapatait a krími bázisaira. A helyzet alakulása percről percre itt>>>

Itt vannak az eddigi szankciók, lépések:

 • Az Európai Unió felfüggeszti Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat, valamint az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket. A csütörtöki EU-csúcson arról is megállapodtak, hogy a következő napokban vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási intézkedésekről is dönthetnek, emellett lemondhatják a következő EU-orosz csúcstalálkozót, ha nem javul a helyzet.
 • Az Egyesült Államok a hét elején egy időre felfüggesztette minden katonai, kereskedelmi és befektetési kapcsolatát Oroszországgal. A Pentagon felfüggesztette az oroszokkal közös hadgyakorlatok, találkozók és konferenciák előkészítését.
 • Második körben csütörtökön számlák befagyasztását, a vízumkiadás megtagadását rendelte el Barack Obama azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak az esetében, akik tevékenységükkel fenyegetik Ukrajna függetlenségét és területi integritását. A listán azonban nincsen rajta Vlagyimir Putyin. Az új szankciókhoz nem kell mást tennie Washingtonnak, mint kiszélesítenie a Magnyitszkij-listát.
 • Az Egyesült Államok kiszélesíteni a katonai együttműködést Lengyelországgal és a balti államokkal. A NATO légvédelmi küldetéseiben is nagyobb szerepet vállalnának a balti államoknál. Tizenhat F-16-ost küld Lengyelországba, egy hadgyakorlaton vesznek majd részt a Lask légibázisnál jövő hét elején.
 • Előre eltervezett gyakorlat miatt, de az irányított robotrepülők bevetésére is alkalmas Truxtun amerikai romboló 300 fős legénységével a Fekete-tengerre érkezik majd, hogy a román és a bolgár haditengerészettel közös gyakorlaton vegyen részt.
 • A NATO több együttműködési programot felfüggeszt Oroszországgal, és minden együttműködést felülvizsgálnak. Felfüggesztik annak az első közös NATO-orosz missziónak a tervezését, amely a szíriai vegyi fegyverek semlegesítését végző amerikai hadihajó védelmét szolgálná. Nem tartanak mostantól szakértői szintű egyeztetéseket sem katonai, sem civil munkacsoportok keretében sem az oroszokkal.
 • Kanada is bejelentette, hogy felfüggeszti az oroszokkal való minden katonai együttműködését az ukrajnai helyzet miatt. Kanada egy időre felfüggeszti munkáját a kanadai-orosz kormányközi gazdasági bizottságban, amit a két ország még 1994-ben hozott létre, hogy a gazdasági kapcsolataikat javítsák.
 • Az Egyesült Államok és Kanada bejelentették a Szocsiba tervezett G8-csúcs előkészítésének felfüggesztését, ehhez csütörtökön csatlakoztak az európai tagok is. Kanada azt is jelezte, hogy végleg kizárná Oroszországot a G8-ból.
 • Nem küld elnöki delegációt a szocsi paralimpiai játékokra az Egyesült Államok, és bojkottot jelentettek be a brit miniszterek is. Az ukránok pedig bejelentették, csak akkor utaznak el, ha Moszkva kivonja csapatait a Krímből. Több ukrán sportoló azt fontolgatja, hogy bojkottálja a játékokat. 
 • A cseh védelmi miniszter, Martin Stropnicky szerint nehéz elképzelni, hogy orosz cégek részt vehessenek a Temelin atomerőmű bővítésében.
 • Az egyik legnagyobb ukrán tévészolgáltató levette a kínálatából a három legnagyobb orosz tévécsatornát, a Pervij Kanalt, az RTR-Planetat és az NTV-t. A lépésüket azzal magyarázzák, hogy ezek az adók megsértették az ukrán törvényeket.
 • Több ország, köztük kedden Magyarország is bekérette az orosz nagykövetet. A lengyel parlament határozatban ítélte el Oroszország lépéseit Ukrajnában, amivel megsértette egy szuverén állam jogait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?