Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiadták Kadhafi fiát Líbiának

2014.03.06. 10:50

Niger kiadta Szaadi Kadhafit, Moammer Kadhafi volt líbiai vezető fiát Líbiának. Szaadi Kadhafi csütörtökön érkezett meg Tripoliba, ahol börtönbe vitték – jelentette be közleményben Ali Zeidán líbiai kormányfő kabinetje.

A 38 éves Szaadi Kadhafi 2011 szeptemberében menekült Nigerbe, nem sokkal azelőtt, hogy 2011. október 20-án megbukott a Kadhafi-rezsim. Az új líbiai hatóságok többször is kérték kiadatását Nigertől, írja az MTI.

Szaadit, Kadhafi hetedik fiát a bűnügyi rendőrség őrzi – közölte a kormány. A kabinet köszönetet mondott Nigernek az együttműködésért. A férfival a fogva tartottakra vonatkozó nemzetközi jogszabályoknak megfelelően járnak el.

A kormány támogatását élvező egyik milícia honlapjára feltett felvételen látni lehetett Szaadi Kadhafit az őrizetesek által viselt kék egyenruhában. Más honlapokon is látni lehetett leborotvált fejjel a börtönben.

Szaadi ellen, aki üzletember és profi labdarúgó volt, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nem adott ki körözést, mint Kadhafi másik fia, Szeif- al-Iszlám ellen. Líbia viszont a Líbiai Labdarúgó Szövetség vezetőjeként erőszakkal elkövetett vagyoneltulajdonítás és fegyveres megfélemlítés gyanúja miatt akarja felelősségre vonni.

Az ICC Szeif al-Iszlámot emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja. Szeifet - akit egykor apja valószínű utódjának tekintettek - egy milícia tartja fogságban Líbia nyugati részén, és különböző bűncselekmények miatt indult bírósági eljárás ellene. Fegyveresek fogták el a nyugat-líbiai Zintán tartományban, 2011-ben, egy hónappal apja elfogása és megölése után. A milícia nem engedelmeskedett a kormány utasításának, hogy a Kadhafi-fiút egy tripoli börtönben tartsák fogva.