István, Vajk
19 °C
33 °C

Katonákkal állít meg egy olajszállítót Líbia

2014.03.09. 17:16

A líbiai védelmi minisztérium vasárnap másodszor is elrendelte, hogy a haditengerészet és a légierő tartóztasson fel egy olajszállító tartályhajót, amelyet a líbiai szakadárok által elfoglalt kikötőben töltenek meg kőolajjal – írja az MTI.

Szombaton Ali Zeidan líbiai kormányfő tudatta, a hadsereg nem hajtotta végre az esz-Sziderben lévő hajó feltartóztatására vonatkozó korábbi utasításokat. A vezérkari főnök szóvivője szerint a hadsereg a kedvezőtlen időjárás miatt nem teljesítette a miniszterelnök parancsát.

A hajón észak-koreai zászló leng. Zeidan azt mondta, hogy kormánya kapcsolatba lépett Észak-Koreával, és a tartályhajóról úgy tudni, hogy egy Perzsa-öböl menti üzletemberé. A három keleti kikötő, Rasz Lanuf, esz-Szider és Zueitina tavaly nyár óta szakadár fegyveresek kezén van. A kikötők fontos olajexport-terminálok, és Rasz Lanufban található az ország legnagyobb olajfinomítója is. A kikötők elfoglalása óta tizedére esett a líbiai kőolajexport.

A kikötők a keleti Cyrenaica tartományban vannak, ahol novemberben a szakadárok független regionális kormányt alakítottak, és autonómiát követelnek a központi vezetéstől. A két fél közötti tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Amióta 2011-ben megbuktatták Moammer Kadhafi diktátort, Líbia belpolitikai káoszban őrlődik. Mindmáig igen gyenge a központi kormány hatalma, és az ország jelentős területeit a Kadhafi elleni felkelés idején verbuválódott különböző fegyveres csoportok uralják. Ebben a helyzetben a kormánynak nagy nehézségeket okoz a kőolajtermelés és -kivitel újraindítása, amely a forradalom előtt a gazdaság alapja volt.