Aliz
6 °C
14 °C

Katonákkal állít meg egy olajszállítót Líbia

2014.03.09. 17:16

A líbiai védelmi minisztérium vasárnap másodszor is elrendelte, hogy a haditengerészet és a légierő tartóztasson fel egy olajszállító tartályhajót, amelyet a líbiai szakadárok által elfoglalt kikötőben töltenek meg kőolajjal – írja az MTI.

Szombaton Ali Zeidan líbiai kormányfő tudatta, a hadsereg nem hajtotta végre az esz-Sziderben lévő hajó feltartóztatására vonatkozó korábbi utasításokat. A vezérkari főnök szóvivője szerint a hadsereg a kedvezőtlen időjárás miatt nem teljesítette a miniszterelnök parancsát.

A hajón észak-koreai zászló leng. Zeidan azt mondta, hogy kormánya kapcsolatba lépett Észak-Koreával, és a tartályhajóról úgy tudni, hogy egy Perzsa-öböl menti üzletemberé. A három keleti kikötő, Rasz Lanuf, esz-Szider és Zueitina tavaly nyár óta szakadár fegyveresek kezén van. A kikötők fontos olajexport-terminálok, és Rasz Lanufban található az ország legnagyobb olajfinomítója is. A kikötők elfoglalása óta tizedére esett a líbiai kőolajexport.

A kikötők a keleti Cyrenaica tartományban vannak, ahol novemberben a szakadárok független regionális kormányt alakítottak, és autonómiát követelnek a központi vezetéstől. A két fél közötti tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Amióta 2011-ben megbuktatták Moammer Kadhafi diktátort, Líbia belpolitikai káoszban őrlődik. Mindmáig igen gyenge a központi kormány hatalma, és az ország jelentős területeit a Kadhafi elleni felkelés idején verbuválódott különböző fegyveres csoportok uralják. Ebben a helyzetben a kormánynak nagy nehézségeket okoz a kőolajtermelés és -kivitel újraindítása, amely a forradalom előtt a gazdaság alapja volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?