Irán rendelte a Lockerbie-merényletet?

2014.03.11. 11:53 Módosítva: 2014.03.11. 11:54

A Lockerbie-merényletet Irán megrendelésére egy Szíriában menedéket találó csoport hajtotta végre, állította egy volt iráni hírszerző az al-Dzsazírának. A tévé a Lockerbie: Mi történt valójában? című műsorban több hozzájuk került dokumentumról is beszámolt.

A Pan Am amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépén 270 utas, köztük négy magyar is életét vesztette az 1988-as merényletben.

A Németországba szökött Abolghaszem Meszbahi volt iráni hírszerző azt állítja, hogy Khomeini ajatollah határozott az 1988-as merényletről, amivel bosszút akartak állni, amiért abban az évben a USS Vincennes lelőtte az Irán Air 655-ös járatát, amin 290 ember halt meg. Az amerikai hadihajó tévedésből támadott, mert iráni F-14-es vadászgépnek gondolta az utasszállítót.

Az al-Dzsazíra szerint az iráni titkosszolgálat, a Hezbollah és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság (PFLP-GC) nevű palesztin szervezet is érintett lehetett a Lockerbie-merényletben.

Egy volt CIA-ügynök, Robert Baer szerint hat nappal az Airbus lezuhanása után az irániak Bejrútban találkoztak a A Népi Front Palesztina Felszabadításáért - Főparancsnokság szervezet tagjaival. Baer azt állítja, hogy a nyomozás során az amerikai igazságügyi minisztérium figyelmen kívül hagyta a hírszerzési információkat.

Az al-Dzsazíra által megszerzett dokumentumok között állítólag olyan soha nem látott anyagok is voltak, amiket még a merényletért elítélt Abdelbászet al-Megrahi líbiai hírszerző fellebbezéséhez gyűjtöttek össze.

Megrahit egy holland bíróság ítélte életfogytiglanra 2001-ben. A merénylő ejtette a fellebbezését, miután 2009-ben szabadon engedték Skóciában a börtönből, a hatóságok arra hivatkoztak, hogy prosztatarák miatt már csak maximum három hónap volt hátra az életéből.

Megrahi hazatért Líbiába, ahol hősnek kijáró tisztelettel fogadták, Moammer Kadhafi is köszöntötte. Szabadon engedése után még két és fél évet élt, és végig hangoztatta ártatlanságát.

Már Megrahi elítélésekor is voltak olyan vélemények, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok nem akarták, hogy kiderüljön az igazság, mivel Szíria egy fontos regionális erő volt Szaddám Huszein Irakjával szemben. A Telegraph szerint ugyanakkor még a 270 áldozat családtagjai közül is többen úgy vélték, nem derült ki a teljes igazság.