Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltéríthették az eltűnt maláj gépet

000 Hkg9592167
2014.03.13. 20:25

Az Indiai-óceán felett tűnhetett el a Malaysia Airlines járata a CNN legújabb információi szerint, ezért most újabb területen kezdik el keresni a gép roncsait. Ez azért furcsa, mert a járat Pekingbe tartott 239 utasával, és az Indiai-óceán az ellenkező irányba van.

A Wall Street Journal korábban azt állította, hogy a maláj gép hajtóműjének gyártója szerint az eltűnt a gép utolsó radarjel után még négy óráig jeleket sugárzott.

A Boeig-777-es járat Rolls-Royce hajtóművekkel repült, amik meghatározott időszakonként továbbították az addig összegyűlt adatokat a maláj légitársaságnak, ami azt automatikusan továbbküldte a Rolls Royce-nak. A gyártó és a légitársaság így folyamatosan szemmel tarthatta a hajtómű állapotát.

Most kiderült, hogy a hajtómű adatai szerint a Malaysia Airlines járata a repülési radarról történt eltűnés után még négy órán keresztül küldött jeleket a központba, és ezt csak repülés közben tehette. Ezért felmerül ezért a gyanú, hogy valaki szándékosan kapcsolta ki a jeladót, és a gépet eltérítették. Az is szándékosságra utal, hogy a repülőgép két legfontosabb távközlési rendszere alig 14 perc különbséggel hagyta abba az adást.

A gép, ami a felszállás után nem sokkal tűnt el, még további 4000 kilométert repülhetett, a WSJ, az eltűnés pontját feltüntetve, ezt egy 4000 km-es kört rajzolva mutatta be. Malaysia Airlines a hajtóművel kapcsolatos hírt nem erősítette meg, mindössze annyit közölt, hogy továbbra is együttműködik a hatóságokkal.

Az új szcenáriót mindenesetre a keresőalakulatok olyannyira komolyan veszik, hogy az amerikai haditengerészet egy torpedórombolót és egy felderítő repülőgépet küldött az Indiai-óceánra a Malaka-szoroson át.