István, Vajk
19 °C
33 °C

Leváltották a független orosz hírportál főszerkesztőjét, 39 munkatárs felmondott

2014.03.13. 20:07 Módosítva: 2014-03-13 21:12:10
Menesztették a népszerű és eddig függetlennek tartott lenta.ru vezérigazgatóját, vele együtt csütörtökön 40 munkatársa felmondott, miután a tulajdonos az előző napon váratlanul leváltotta az orosz hírportál főszerkesztőjét.

Julia Minder a portál vezérigazgatója és egyben a tulajdonosi cég, az Afisa-Rambler-SUP vezérigazgató-helyettese volt. Azt nyilatkozta, hogy a cég részvényese hozta meg a döntést a menesztéséről. Minder, aki alapítása, 1999 óta dolgozott a hírportálnál, előző nap azt mondta, hogy sokkhatásként érte kollégája, Galina Timcsenko főszerkesztő leváltása - írja az MTI.

A lenta.ru 39 felmondott munkatársa között van 32 újságíró, és mind az öt fotószerkesztő. A politikai elemzők, és a különtudósítók is úgy döntöttek, hogy elhagyják a hírportált.

A többségnek március 24-ig még el kell látnia a feladatát, de a maradók sem akarnak az új vezetéssel együtt dolgozni. A tulajdonos Alekszej Goreszlavszkijt, a Vzgljad.ru nevű Kreml-barát hírportál korábbi vezetőjét nevezték ki új főszerkesztőnek.

A lenta.ru-nál összesen 84 munkatárs dolgozott, 55-en újságírók és szerkesztők. A szerkesztőség 69 munkatársa szerdán azonnal a lenta.ru portálján elhelyezett nyilatkozatban tiltakozott a főszerkesztő menesztése ellen, azt nyílt politikai nyomásgyakorlásnak nevezve.

Alekszandr Mamut, a portál anyacége, az Afisa-Rambler-SUP vezetője nem indokolta Galina Timcsenkó menesztését és azt sem tudni, miért szabadult meg a vezérigazgatójától.

A feltételezések szerint Timcsenkónak amiatt kellett távoznia a főszerkesztői székből, hogy a lenta.ru az ukrán Jobboldali Szektor kijevi vezetőjével készített interjút, és abban egy utalást is közölt a radikális szervezet Oroszországban büntetőeljárás alatt álló vezetőjének, Dmitro Jarosnak a nyilatkozatára. Jaros őrizetbe vételét szerdán rendelte el egy moszkvai kerületi bíróság.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint az orosz állami kommunikációs és távközlési felügyelet a Jobboldali Szektor vezetőivel közölt anyag, illetve az arra való utalás okán "szélsőséges anyagok terjesztése miatt" figyelmeztette a lenta.ru-t.