Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Leváltották a független orosz hírportál főszerkesztőjét, 39 munkatárs felmondott

2014.03.13. 20:07 Módosítva: 2014-03-13 21:12:10
Menesztették a népszerű és eddig függetlennek tartott lenta.ru vezérigazgatóját, vele együtt csütörtökön 40 munkatársa felmondott, miután a tulajdonos az előző napon váratlanul leváltotta az orosz hírportál főszerkesztőjét.

Julia Minder a portál vezérigazgatója és egyben a tulajdonosi cég, az Afisa-Rambler-SUP vezérigazgató-helyettese volt. Azt nyilatkozta, hogy a cég részvényese hozta meg a döntést a menesztéséről. Minder, aki alapítása, 1999 óta dolgozott a hírportálnál, előző nap azt mondta, hogy sokkhatásként érte kollégája, Galina Timcsenko főszerkesztő leváltása - írja az MTI.

A lenta.ru 39 felmondott munkatársa között van 32 újságíró, és mind az öt fotószerkesztő. A politikai elemzők, és a különtudósítók is úgy döntöttek, hogy elhagyják a hírportált.

A többségnek március 24-ig még el kell látnia a feladatát, de a maradók sem akarnak az új vezetéssel együtt dolgozni. A tulajdonos Alekszej Goreszlavszkijt, a Vzgljad.ru nevű Kreml-barát hírportál korábbi vezetőjét nevezték ki új főszerkesztőnek.

A lenta.ru-nál összesen 84 munkatárs dolgozott, 55-en újságírók és szerkesztők. A szerkesztőség 69 munkatársa szerdán azonnal a lenta.ru portálján elhelyezett nyilatkozatban tiltakozott a főszerkesztő menesztése ellen, azt nyílt politikai nyomásgyakorlásnak nevezve.

Alekszandr Mamut, a portál anyacége, az Afisa-Rambler-SUP vezetője nem indokolta Galina Timcsenkó menesztését és azt sem tudni, miért szabadult meg a vezérigazgatójától.

A feltételezések szerint Timcsenkónak amiatt kellett távoznia a főszerkesztői székből, hogy a lenta.ru az ukrán Jobboldali Szektor kijevi vezetőjével készített interjút, és abban egy utalást is közölt a radikális szervezet Oroszországban büntetőeljárás alatt álló vezetőjének, Dmitro Jarosnak a nyilatkozatára. Jaros őrizetbe vételét szerdán rendelte el egy moszkvai kerületi bíróság.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint az orosz állami kommunikációs és távközlési felügyelet a Jobboldali Szektor vezetőivel közölt anyag, illetve az arra való utalás okán "szélsőséges anyagok terjesztése miatt" figyelmeztette a lenta.ru-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?