Judit
2 °C
7 °C

Fegyveres öszecsapás kezdődött az ukrajnai Harkovban

2014.03.14. 23:04 Módosítva: 2014-03-15 02:03:33

Fegyveres összecsapás zajlik a kelet-ukrajnai Harkivban a város lakói és a Nyugat-Ukrajnából érkezett fegyveresek között. Erről az orosz állami hírügynökségnek a helyi Majdan-ellenes szervezkedés egy képviselője számolt be.  Arról ellentmondó hírek vannak, hogy a konfliktust hogyan és ki kezdeményezte.

Az ukránok szerint pogrom volt a harkovi összecsapás. A Proszvita ukrán hagyományőrző szervezet harkivi irodáját verték szét oroszbarát aktivisták - jelentette a kelet-ukrajnai nagyvárosból péntek éjjel a liga.net ukrán hírügynökség. Az incidensnek két halálos áldozata is van, mindketten rendőrök.  

„Harkov védői szembeszállnak a feltehetően a Jobboldali Szektorhoz tartozó fegyveresekkel” – idézi az MTI a Majdan-ellenes aktivistát, aki szerint az idegen támadók géppisztolyokkal lőnek rájuk.

Harkov

Harkov a második legnagyobb ukrán város, lakóinak száma megközelíti a másfélmilliót. Csak mintegy negyven kilométerre fekszik az orosz határtól, lakóinak a Wikipedián fellelhető 1989-es népszámlálási adatok szerint mindössze fele ukrán, 43 százaléka orosz, 3 százaléka zsidó, nem egész egy százaléka fehérorosz, de több mint húszféle nemzetiség lakja a várost.

A harc állítólag az orosz határ közelében lévő nagyváros Rimarszkaja utcájában zajlik, és „a fegyveresek abból a házból lőnek, ahol a radikális Jobboldali Szektor központja van”. A Rimarszkaja utca Harkov belvárosában, az egyetem közelében található, mint térképünkön is látszik.A helyszínre rendőrosztagok érkeztek – jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

Az ukrán liga.net teljesen másképp írja le a történteket, mint ahogy arról egy órával korábban az orosz hírügynökség számolt be.

A Suszter live nevű helyi rádiónak Gennagyij Kernesz polgármester megerősítette azt az információt, hogy Harkivban a (19. században alapított) Proszvita kulturális szervezet irodájának ostroma következtében ketten meghaltak, további öt ember pedig megsebesült.

Az új kijevi hatalomhoz közel álló Euromajdan aktivistái a társaságuk Facebook-oldalán azt írták, hogy a Proszvita harkivi irodája ellen végrehajtott pogrom idején robbanások is hallatszottak, a támadó oroszbarát aktivisták egyikének kezében pedig a szemtanúk egy fegyvert láttak.

A harkivi ATN hírportál leírása szerint éjjel 22 óra tájban verekedés tört ki az ukrán hazafias csoport tagjai és a Majdan-aktivisták ellen végrehajtott provokációikról hírhedt Oplota (Védőbástya) emberei között. Az utóbbiak támadást intéztek a Proszvita irodája ellen, ahol többen bennrekedtek. Az utcáról azután füstgránátokat hajítottak be az ablakokon. Az oroszbarát támadók fegyvert is használtak - írta az ATN.

A liga.net ukrán hírportál előzőleg, az este arról számolt be, hogy a harkivi járási bíróság betiltott egy vasárnapra meghirdetett oroszbarát nagygyűlést, amelyen közfelkiáltásos „népszavazást” terveztek tartani, nyilvánvalóan a megye Oroszországhoz csatolásáról. Két hete, március 1-jén oroszbarát aktivisták egyszer már megrohamozták Harkivban a megyei adminisztráció épületét, ahová előzőleg már benyomultak a Majdan aktivistái. Az akkori összecsapásokban csaknem százan sebesültek meg, többen súlyosan.

A lövöldözésről szóló beszámolókkal szinte egyidejűleg jelent meg az a hír, hogy állítólagos ukrán felforgatócsoportot fogtak el Moszkvában. A Rosszija 24 állami hírtelevízió azt közölte, hogy az orosz főváros dél-nyugati részén tartóztatták fel a titkosszolgálat emberei az ukrán nacionalistákat – írja az MTI.

A híradás hat emberről szól, akik a kelet-ukrajnai Luhanszk régióból érkeztek Moszkvába. 19 és 22 év közötti életkorúak és egy 58 éves donyecki illetőségű személy a vezetőjük. Mindannyian kopaszra borotvált fejűek és késeket találtak náluk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?