Erzsébet
1 °C
4 °C

SS-emléknapra készül, kirúgták a kormányból

2014.03.14. 22:01

Felmentették tisztségéből Einars Cilinskis lett környezetvédelmi és regionális fejlesztési minisztert pénteken, mert a kormány döntése ellenére részt akar venni a második világháború alatt az SS soraiban harcoló lett veteránok megemlékezésén – írja az MTI.

Laimdota Straujuma lett miniszterelnök azután mentette fel Cilinskist, a kormánykoalíciót alkotó nacionalista Nemzeti Szövetség tagját, hogy a politikus kormány többségi határozata ellenére is részt akar venni a lett SS-veteránok vasárnapi felvonulásán. Cilinskis közölte, hogy menesztése ellenére is részt kíván venni a „Légió napja” elnevezésű rendezvényen. Úgy fogalmazott, „lett hazafiként” fog csatlakozni a menethez.

Straujuma és elődje, a tavaly novemberben lemondott Valdis Dombrovskis is valamennyi miniszterét arra kérte, hogy az ukrajnai helyzetre való tekintettel ne vegyenek részt a megemlékezésen.

Lettország az ott élő nagy számú orosz kisebbség miatt el kívánja kerülni a lehetséges provokációkat. Az orosz kisebbség tagjai közül sokan úgy tartják, hogy a felvonulás eltorzítja a történelmet, a nácizmust dicsőíti és megsérti a háború áldozatait. Sok lett azonban a lett függetlenségért harcoló hősöknek tekinti a veteránokat, akik közül sokakat kényszerrel soroztak be.

Néhány lett politikus attól tart, hogy a többségében oroszok lakta Krím félsziget megszállása után erősödni fog Moszkva nyomása a Balti államokra, ahol – mindenekelőtt az észt, illetve a lett fővárosban, Tallinnban és Rigában, valamint a keleti országrészeken – oroszok százezrei élnek.