Tengeri hajsza 25 millió dollárnyi olajért

2014.03.17. 10:02 Módosítva: 2014.03.17. 14:24

A líbiai és a ciprusi kormány kérésére fogtak el amerikai speciális egységek egy tankert Ciprustól délkeletre a Földközi-tengeren, közölte a Pentagon. A BBC szerint az olajszállító hajóval a kormány ellen lázadó erők indultak útnak az általuk ellenőrzött Asz-Szidra kikötőjéből. A Quartz azt írja: a hajó 234 ezer hordó, összesen 25 millió dollár értékű nyers kőolajjal a fedélzeten indult el. A lap szerint a hajó észak-koreai zászló alatt hajózott ki, míg a Pentagon jelentése szerint semmilyen felségjelzés nem volt rajta.

A „Morning Glory" nevű hajót március 10-én a líbiai kormányerők tengeri blokáddal próbálták meg feltartóztatni, de nem jártak sikerrel: annak ellenére is sikerült elszabadulnia, hogy folyamatosan lőttek rá (ez azért is meglepő, mert az olajtankerek természetüknél fogva rendkívül könnyen kigyulladnak, ha tűz alá veszik őket). Az ügy az amúgy is rendkívül ingatag líbiai belpolitikában is felborzolta a kedélyeket: a parlament bizalmatlansági szavazással leváltotta Ali Zeidan miniszterelnököt.

A tanker valószínűleg egyiptomi felségvizek felé tartott. Utoljára március 1-jén adott jelentést a tartózkodási helyéről, március 13-án azonban hivatalosan is gazdátlanná vált, amikor Észak-Korea bejelentette: semmi köze a hajóhoz, aminek visszavonta a regisztrációját. Az észak-koreai illetékesek szerint a Morning Gloryt egy egyiptomi cég üzemeltette.

A SEAL kommandósai nemzetközi vizeken tartóztatták fel a tankert, együttműködve az európai hatóságokkal.

A hajót visszakísérik Líbiába. A Pentagon külön kiemelte, hogy az akcióban senki sem sérült meg, a hajó feltartóztatásáról Barack Obama elnök döntött.