Ököllel mondatták le a közmédia vezetőjét

2014.03.19. 17:59 Módosítva: 2014.03.19. 17:59

Ököllel kényszerítették az ukrán nacionalista Szabadság párt (Szvoboda) parlamenti képviselői  az ukrán állami rádió- és televíziótársaság vezetőjét arra, hogy írja alá lemondását. A nacionalista képviselők kedd este mentek be az állami társaság vezetőjéhez, és ordítozva kérték számon rajta a Egyes tévécsatornán közvetített, szerintük nem objektív beszámolókat a majdani tüntetésekről.

Az egyik képviselő a tévé vezetőjét belenyomta székébe, közben ütlötték, Moszkva- és Putyinbérencezték, majd papírt tettek elé, és arra kényszerítették, hogy írja alá a felmondását. Az Ukrainszkaja Pravda szerint a lemondatás után a Szabadság párt aktivistái betuszkoltak egy terepjáróba és ismeretlen helyre vitték. A történtekről videó is készült, a dulakodás 4.40-tól látható.

Ököllel kényszerítették a közmédia vezetőjét lemondásra

Az incidenst Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök élesen elítélte, szerinte egy európai integrációra törekvő, demokratikus társadalomban elfogadhatatlan, hogy parlamenti képviselők erőszakkal oldják meg a kádercseréket. 

A nacionalista képviselő az eset miatt szerdán sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy „békeidőben udvariasabban viselkedett volna“, de most betelt nála a pohár. A tettét azzal magyarázta, hogy amikor megöltek egy ukrán katonát a Krímben, az ukrán Egyes csatorna a félsziget Oroszországhoz való csatlakozásának moszkvai ünneplését közvetítette.