Obama szankcionál, az oroszok is listáznak

2014.03.20. 16:13 Módosítva: 2014.03.20. 18:25

Barack Obama Ukrajnával kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amit a CNN hírtelevízió közvetített. Az amerikai elnök azt mondta, hogy aláírt egy rendeletet, amely szankció alá helyezheti Oroszország kulcsfontosságú gazdasági szektorait. Több tisztségviselőre, magánszemélyre és  bankra is kiterjesztette az  amerikai szankciókat. Az elnök azt is mondta, hogy Oroszországnak még mindig van esélye a helyzet diplomáciai megoldására. 

Az intézkedések Vlagyimir Putyin orosz elnök kabinetfőnökét, Szergej Ivanovot, Szergej Nariskint a duma elnökét is érinti.  Szankció sújt több, Putyin baráti köréhez tartozó milliárdost, az építőipari, pénzügyi szektorban érdekelt Rotenberg-fivéreket – egyikük, Arkagyij Putyin dzsúdó edzőpartnereként is ismert –, az olajexportőr Gennagyij Tyimcsenkót, Jurij Kovalcsukot és az általa birtokolt Rosszija Bankot is. A listán szereplők számláit befagyasztják, nem adnak ki nekik amerikai vízumot, illetve megtiltják számukra a dollár alapú tranzakciókat.

Az orosz külügyminisztérium Obama sajtótájékoztatójával egy időben is közzé tett egy listát, amelyen hét amerikai szenátor és tisztségviselő neve szerepel, akik nem utazhatnak be Oroszországba. Az orosz listán Obama közvetlen munkatársai szerepelnek: Caroline Atkinson, Daniel Pfeiffer, John McCain, valamint több amerikai szenátor. 

Az orosz duma csütörtöki rendkívüli ülésén elsöprő többséggel elfogadta a Krím csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést, ha ezt pénteken a felsőház is megteszi, akkor félsziget hivatalosan is Oroszország részévé válik – írja az ITAR-TASZSZ

A duma ülése alatt Ban Kimun ENSZ-főtitkár és Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnai helyzetről tárgyalt Moszkvában. Az Interfax szerint a főtitkár nagyon konstruktívnak és hasznosnak nevezte megbeszélést, de figyelmeztette Putyint, hogy az orosz oldalnak tárgyalnia kell Ukrajnával.

A duma ülése közben egy sajtótájékoztatón az orosz védelmi miniszter helyettese arról beszélt, hogy Oroszország fejleszteni akarja a Krímen lévő orosz katonai támaszpontjait, hogy a félszigeten Oroszországhoz méltó katonai bázisok jöjjenek létre. Az orosz híradások szerint a Krímben még 20 ezer ukrán katona állomásozik, nekik Oroszország felajánlotta, hogy lépjenek be az orosz sereg kötelékébe, ahol megtarthatják az eddigi rangjukat. Szergej Sojgu  orosz védelmi miniszter szerint az ukrán tisztek többsége ezt már meg is tette.

Szankcióharcok

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az USA és az EU által bejelentett szankciók törvénytelenek. Lavrov az orosz parlament alsóházában azt mondta: Ukrajnában, „Oroszország testvéri országában“ a majdanisták államcsínnyel szerezték meg a hatalmat. 

Lavrov szerint az egyoldalú szankcióknak eddig sosem volt hasznuk. Szerinte szankciókról csak az ENSZ dönthet. Oroszország mindenben a nemzetközi jognak megfelelően járt el, és az oroszok a Krím befogadásával csak megvédik az ott élőket, mivel az ukrajnai anarchia miatt orosz emberéletek kerültek veszélyebe – állította Lavrov.

Az ukrán miniszterelnök pártja, a  Batykivscsina  vezetője már finomított a szerdai kijelentésein, és már nem tenné  vízumkötelessé az orosz állampolgárok ukrajnai beutazását, hanem csak regisztrációs kötelezettséget írna elő. Oroszország sem tétlenkedik, az UNIAN szerint az orosz határőrség megerősíti az ukrán tehergépjárművek átvizsgálását, valamint csütörtök estétől bizonytalan ideig lezárják az ukránok előtt a keleti határátkelőket. Ez különösen érzékenyen érinti az oroszországi ukrán munkavállalókat, akiknek számát több százezerre becsülik.