Aláírták az ukrán társulási megállapodást

2014.03.21. 10:40

A 28 EU-ország állam-, illetve kormányfője, valamint Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Brüsszelben aláírta az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét.

Az Interfax szerint unió és Ukrajna nem a teljes megállapodást írták alá, csak a társulási szerződés preambulumát, az első, a második és a hetedik cikkelyét. A megállapodáshoz kiegészítő okmányt is fűztek, aminek értelmében a megállapodás gazdasági részét az ukrán elnökválasztás után fogják aláírni. Az EU addig is egyoldalúan vámkönnyítésben részesít ukrán árucikkeket – diplomáciai források közlése szerint főként mezőgazdasági és nehézipari termékeket, idén április és november között összesen mintegy félmilliárd euró értékben. Ukrajnának tehát a maga részéről egyelőre nem kell megnyitnia a piacát az uniós termékek előtt.

A megállapodás szövegének eredetileg részét képezte volna az unió és Ukrajna közötti mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezmény is. A teljes dokumentum aláírását a tavaly novemberben Vilniusban tartott keleti partnerségi csúcstalálkozóra tervezték, ám azt Viktor Janukovics akkori ukrán elnök az utolsó pillanatban megtagadta, majd Oroszországhoz fordult pénzügyi támogatásért. Ez váltotta ki az ukrajnai kormányzat elleni tüntetéseket és tiltakozó akciókat, amelyek végül Janukovics bukásához vezettek.

A megállapodás preambuluma szerint Ukrajna elkötelezi magát az európai értékek iránt, fejleszti a demokráciai berendezkedését és gazdasági piacát. A mostani helyzetben Ukrajna számára a szerződés legfontosabb pontja, hogy az EU tiszteletben tartja és megőrzi Ukrajna függetlenségét, szuverenitását, területi épségét. A szerződés első cikkelye az Európai Uniós alapelveket, a második az ukrán bel-, kül- és biztonságpolitika reformját, a hetedik az általános és záró rendelkezések tartalmazza.

Van Rompuy: Az új Ukrajna oldalán állunk

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az aláírást megelőzően arról beszélt, hogy népfelkeléshez, politikai és kulturális váltáshoz vezetett, hogy Viktor Janukovics akkori ukrán elnök tavaly novemberben megtagadta ennek az egyezménynek az aláírását.

„Tisztelettel adózunk azok emléke előtt, akik életüket adták a szabadságért, ma pedig támogatjuk azokat, akik egy nyitott és befogadó Ukrajna felépítésén dolgoznak” – mondta a volt belga miniszterelnök, aki arra is kitért, hogy a politikai társulásról szóló megállapodás és a szabadkereskedelmi egyezmény egy és oszthatatlan, és bízik a fennmaradó részek mielőbbi aláírásában.

Az Európai Unió az új Ukrajna oldalán áll

– jelentette ki Van Rompuy.  • Hírek
  • Csok