Beszólt a Jobbiknak a cseh külügyminiszter

2014.03.21. 12:32

Csehország érdekeit veszélyezteti az olyan politika, mint amilyet a Jobbik képvisel – jelentette ki Lubomír Zaorálek (ČSSD) cseh külügyminiszter a cseh parlament alsóházának pénteki, Ukrajnáról szóló vitanapján.

Zaorálek hozzátette: „Nem hagyhatjuk, hogy az olyan európai szélsőjobboldali pártok, mint a magyarországi Jobbik felbátorodjon; és hogy egy erősebb hatalom – nem respektálva a nemzetközi jogot és az általa megállapított országhatárokat – az etnikai elv alapján területeket foglaljon el, és átírja a határokat.”

Újra érvényesülni fog az erősebb kutya elve?

– kérdezte a cseh külügyminiszter.

Zaorálek elmondta még, hogy a Krím félszigeten kialakult helyzet Koszovóval való összehasonlítása sántít, mert a Balkán esetében nem változtak meg a határok.  Szerinte világosan ki kell mondani, hogy Csehországnak nem érdeke, hogy az etnikai elvre hivatkozva valaki területeket foglaljon el és kebelezzen be. „Számunkra fenyegető, hogy milyen politikai pártok és politikai irányzatok hivatkoznak a krími esetre. Például az olyan kőkemény nacionalista pártok, mint a magyarországi Jobbik” – jelentette ki.

Kateřina Konečná, az ellenzéki cseh kommunista frakció (KSČM) nevében élesen kritizálta a külügyminiszter szavait. Konečná számon kérte a miniszteren, hogy miért nem szólította fel Moszkvát, Brüsszelt és Washingtont, hogy vizsgálják ki a Majdan titokzatos orvlövészeinek azonosságát – ez ügyben mindenki hallgat. Zaorálek válaszában jelezte: személyesen fordult az ukrán képviselőkhöz, hogy vizsgálják ki, ki lőtt a Majdanon.

Konečná képviselőnő szerint a helyzet megoldásában elsősorban az állampolgárok biztonságát kell biztosítani és nem Oroszország démonizálásán dolgozni. Az Ukrajnának nyújtandó esetleges segélyeket új, szabad országgyűlési választások kiírásához kellene kötni, ugyanis a kommunista képviselő szerint a Majdan végül egy nacionalista őrületté alakult.

A kormány részéről Daniel Herman (KDU-ČSL) kulturális miniszter válaszolt; szerinte Konečná a Krím megszállását védi, egyúttal a kommunista párt újfent bebizonyította, hogy képtelen a reformokra és antidemokratikus. „Egyértelműen ki kell ugyanis jelenteni, hogy egy idegen állam megszállása antidemokratikus” – vélekedett.