Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az oroszok elfoglaltak egy ukrán katonai bázist

2014.03.22. 16:37

A délutáni támadást követően a páncélozott harci járművekkel érkező orosz erők a New York Times és a BBC News információ szerint is elfoglalták a Krími félszigeten, Szevasztopol mellett található belbeki katonai bázist. A védők megadták magukat.

Az ukrán védelmi tárca szombat esti közlése szerint krími oroszbarát fegyveresek és az orosz hadsereg speciális egysége elfoglaltak egy ukrán hadihajót, a Szlavuticsot. A hajó a szevasztopoli kikötőben horgonyzott. A héten ez már a negyedik hadihajó, amelyet oroszbarát erők kerítettek hatalmukba  a Ternopil, a Luck és a Hmelnickij után.

Korában írtuk:

Lövések és robbanások hangja hallatszott a Krími félszigeten található belbeki katonai bázis közelében, amelyet orosz fegyveresek és tankok támadtak meg. A támadásban egyes információk szerint legalább egy ember megsérült,  írja a BBC. Arról egyelőre ellentmondó információk vannak, hogy az ukrán csapatok visszavonultak-e vagy védik a támaszpontot.

A Krím-félszigeten tartozkodó orosz erők - köztük mesterlövészek és páncélozott csapatszállítók - március 21-ig adtak határidőt az ukrán csapatoknak, azt mondták, addig értintetlenül hagyják a katonai bázisokat. Az orosz erőkkel körbevett belbeki bázsira beszorult ukrán katonák már korábban megkapták az utasítást, hogy használhatják a fegyvereiket, ha fegyveresek támadják őket. A támaszpont katonái nem álltak át az orosz erőkhöz, noha ezt Moszkva felajánlja.

Mindeközben több száz fegyvertelen oroszbarát tüntető foglalt el egy ukrán tengerészeti bázist a nyugat-krími Novofedorivkában. A támadók füstbombákat dobtak a bázisra, ezért az ott lévő katonák először visszavonultak a bázis központi épületébe, majd elénekelték a nemzeti himnuszt és elhagyták a területet.

Délután Donuzlavnál az orosz erők átvették az ellenőrzést a Donuzlavnál lévő utolsó ukrán hajó felett. Ukrajnának szombat óta nincs többé tengeralattjárója sem: Moszkva szerint a parancsnok önként adta át a 44 éves, 91 méter hosszú, dízeles Zaporozsjét az orosz hadiflottának, ukrán források szerint ezt az orosz erők kényszerítették ki.

Donyeck a Krím után menne

Több mint ötezer oroszbarát tüntető követelte szombaton Donyeckben, hogy írjanak ki népszavazást az Orosz Föderációhoz történő csatlakozásról – írta az MTI.

A tiltakozók átvonultak az egymilliós kelet-ukrán város központján, majd a helyi önkormányzat épülete előtt gyülekeztek, azt skandálva, hogy: "Krím! Donbasz! Oroszország!". Donbasz az ország nehézipari központjának számító Donyeck-medence orosz neve.

A tüntetők orosz zászlókat lengettek, szemben velük a kivezényelt rohamrendőrök védték az épületet, amelyben éppen Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tárgyalt helyi tisztségviselőkkel.  

A demonstrációt kevesebb mint egy héttel azután rendezték, hogy a jogilag Ukrajnához tartozó, de többségében orosz lakosságú Krím félsziget referendummal döntött az Oroszországhoz csatlakozásról.

A német külügyminiszter a nap első felében Kijevben az ideiglenes ukrán elnökkel találkozott. Olekszandr Turcsinov kijelentette: országa kész fegyverrel is megvédeni magát. Igaz, eddig a krími orosz akciókat lényegében tétlenül fogadták az ukrán erők. A német diplomácia vezetője délután megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ügyvivő ukrán miniszterelnökkel, amelynek során "Európa kettéhasítására tett kísérletként" értékelte a krími népszavazást. 

Jacenyuk elmondta, hogy az ország energiabiztonságának garantálása érdekében Ukrajnának szüksége lesz energiahordozókra az Európai Uniótól az esetlegesen kieső orosz földgáz pótlására. A tárgyalás során arra is kitértek, hogy Németország részt vehetne az ukrán hadsereg korszerűsítésében és megerősítésében.