Piroska
3 °C
4 °C

Az ausztrál miniszterelnök szerint lehet, hogy a maláj gép tárgyaira bukkantak

2014.03.23. 09:02

Lehet, hogy az eltűnt malajziai repülőgéphez tartozó tárgyakat észleltek az Indiai-óceán déli részén – mondta vasárnap Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, írja az MTI.

Abbott azért hozzátette azt is, ez még nincs megerősítve. 

Nyilvánvalóan mielőtt részletekbe bocsátkoznának arról, hogy milyen tárgyakról lehet szó, ki kell emelni a tengerből őket. Egyelőre azonban túl korai lenne végleges következtetést levonni.

Előző nap ugyanis egy ausztrál repülőgép észlelt több tárgyat is, amelyek kisebb területre összpontosultak. Abbott azt is hozzátette, hogy az eltűnt Boeing 777-es gép kutatásába négy újabb - két kínai és két japán - repülőgép is bekapcsolódott. Azzal kapcsolatban, hogy szombaton Kína újabb műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra, Tony Abbott azt mondta, azokon legalább egy nagy tárgy látható. Szerinte egyre nagyobb a remény arra, hogy a hatóságok megoldhatják az eltűnt repülőgép rejtélyét. 

Kína szombaton azt közölte, hogy a "déli kutatási övezetben" (az Indonéziától az Indiai-óceán déli részéig terjedő térségben, az ausztráliai Perth-től 2500 kilométerre) a műholdfelvételeken nagyon nagy, 22-szer 30 méteres tárgy látható.

Szombaton a kutatócsoport fából készült raklapokat és hevedereket is talált, erről az ausztrál hatóság egyik munkatársa számolt be. Ilyen fa raklapokat pedig a légiszállításban is gyakran használnak. A BBC-nek nyilatkozó Mike Barton, az ausztrál Amsa (Australian Maritime Safety Authority) képviselője szerint ugyanakkor ilyen eszközöket hajókon is használnak, ezért a megtalált raklapok és hevederek a szakember szerint "bárhonnan odakerülhettek".

A CNN-nek Barton azt nyilatkozta, hogy vasárnap nyolc repülővel fogják átvizsgálni a kínai műholdfelvételek alapján kijelölt területeket, most azonban szabad szemmel próbálják majd kiszúrni a potenciálisan a repülőgéphez tartozó tárgyakat. Közben a maláj hatóságok arról számoltak be, hogy francia műholdfelvételek alapján újabb nyomokat találtak a vizsgált területen belül, amelyeket azon nyomban át fognak adni az ausztráloknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!