Elhunyt Adolfo Suárez

2014.03.23. 17:05

Vasárnap 81 éves korában meghalt Adolfo Suárez, a Franco-diktatúra utáni időszak első szabadon választott spanyol miniszterelnöke – írja a BBC. A volt miniszterelnök fia, Adolfo Suárez Illana pénteken könnyek között jelentette be, hogy az apja haldoklik. 

Nem emlékezett rá, hogy miniszterelnök volt

A volt miniszterelnök már 2003 óta Alzheimer-kórban szenvedett, szellemileg régóta leépült, múlt hétfőn tüdőgyulladás miatt vitték kórházba Madridban. Suárez Illana még évekkel ezelőtt árulta el a spanyol médiának, hogy apja annyira beteg, hogy már rég elfelejtette, hogy valaha ő volt Spanyolország Fraco utáni első demokratikusan megválasztott vezetője.

Az Elpais.com szerint Suárez Illana értesítette a történtekről Mariano Rajoy miniszterelnököt és Juan Carlos spanyol királyt, akinek köszönetet is mondott a rendszerváltás idején betöltött szerepéért, amivel hozzájárult a békés átmenethez. "Az elmúlt napokban talán többet mosolygott, mint az elmúlt években együttvéve" – mondta a volt miniszterelnök fia az újságíróknak, és arról is beszélt, hogy az apja állapota miatt évek óta nem volt "intellektuális" kapcsolat Suárez és a családja között, de a lelki kapcsolat ennek ellenére megmaradt.

"Tudniuk kell, hogy a spanyolok nagy többsége önök mellett áll" –  üzente Mariano Rajoy Brüsszelből a családnak.

A rendszerváltó

Suárez több kormányzati pozíciót is betöltött a Franco-korszakban, és a diktátor 1975-ös halála után ő lett az állampárt, a Movimiento Nacional elnöke. Suárezt Juan Carlos, a spanyol király azzal a feladattal jelölte a miniszterelnöki posztra 1976-ban, hogy vezesse le a demokratikus átmenetet, és a pártok legalizálása után a mérsékelt jobboldali politikus 1977-ben meg is nyerte a szabad választásokat.

Suárez sikeresebbnek bizonyult a válságkezelésben, mint a mindennapi politikában: 1981-ban lemondott, majd 1982-ben új pártot alapított, amellyel sosem ért el akkora sikereket, mint a korábbi pártjával. A Liberális Internacionáléban viszont fontos szerepet töltöttek be, ahol később Suárez elnök is volt. 1991-ben vonult vissza a politikától.