Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felfüggesztették a maláj gép keresését

2014.03.25. 10:59 Módosítva: 2014-03-25 11:00:08

Legalább 24 órára felfüggesztették kedden a Malaysia Airlines légitársaság két héttel ezelőtt eltűnt gépének keresését az Indiai-óceán déli részén a heves esőzésekkel kísért erős szél miatt - derült ki a műveletet irányító ausztrál hatóságok tájékoztatásából.

Najib Razak malajziai miniszterelnök hétfő este Kuala Lumpurban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az utasszállító 239 emberrel a fedélzetén a műholdas adatok újabb elemzése szerint az Indiai-óceán déli részébe zuhant. Elmondta továbbá azt is, hogy a gépet üzemeltető légitársaság már értesítette az utasok családtagjait arról, hogy nincs túlélő. 

Utóbbi információkat kedden megerősítette Nor Yusof, a Malaysia Airlines igazgatótanácsának elnöke is - írja az MTI.

 "Tizenhét nap után, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján el kell fogadnunk az MH370-es járat elvesztésének fájdalmas tényét és azt, hogy nincs túlélő" - közölte Yusof. Szerinte a légitársaság gépének eltűnése  példa nélküli eset, amelyet példa nélküli válasz követett. Mint mondta: addig folytatják a keresést és a vizsgálódást, amíg rá nem akadnak az utasszállítóra. A légitársaság elnöke szerint "nagy kihívást" jelent a gép roncsainak felkutatása, amelyek gyaníthatóan az Indiai-óceán egy távoli övezetében zuhantak le.

Ahmad Jauhari Yahya, a Malaysia Airlines ügyvezető igazgatója kedden közölte, hogy a gép utasainak hozzátartozóit - amennyiben szeretnék - elviszik Ausztráliába, a kutatás helyszínére. Beszélt arról is, hogy a légitársaság továbbra is komoly hangsúlyt fektet az áldozatok családjainak átfogó támogatására. Ennek részeként minden utas után 5 ezer dolláros (mintegy 1,1 millió forintos) kezdeti pénzügyi segítséget nyújtanak a hozzátartozóknak.

Kedden tüntetők százai, túlnyomórészt az eltűnt gép utasainak családtagjai vonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, követelve az utasszállítóval kapcsolatos pontos tájékoztatást.