Jácint
17 °C
31 °C

Felfüggesztették a maláj gép keresését

2014.03.25. 10:59 Módosítva: 2014-03-25 11:00:08

Legalább 24 órára felfüggesztették kedden a Malaysia Airlines légitársaság két héttel ezelőtt eltűnt gépének keresését az Indiai-óceán déli részén a heves esőzésekkel kísért erős szél miatt - derült ki a műveletet irányító ausztrál hatóságok tájékoztatásából.

Najib Razak malajziai miniszterelnök hétfő este Kuala Lumpurban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az utasszállító 239 emberrel a fedélzetén a műholdas adatok újabb elemzése szerint az Indiai-óceán déli részébe zuhant. Elmondta továbbá azt is, hogy a gépet üzemeltető légitársaság már értesítette az utasok családtagjait arról, hogy nincs túlélő. 

Utóbbi információkat kedden megerősítette Nor Yusof, a Malaysia Airlines igazgatótanácsának elnöke is - írja az MTI.

 "Tizenhét nap után, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján el kell fogadnunk az MH370-es járat elvesztésének fájdalmas tényét és azt, hogy nincs túlélő" - közölte Yusof. Szerinte a légitársaság gépének eltűnése  példa nélküli eset, amelyet példa nélküli válasz követett. Mint mondta: addig folytatják a keresést és a vizsgálódást, amíg rá nem akadnak az utasszállítóra. A légitársaság elnöke szerint "nagy kihívást" jelent a gép roncsainak felkutatása, amelyek gyaníthatóan az Indiai-óceán egy távoli övezetében zuhantak le.

Ahmad Jauhari Yahya, a Malaysia Airlines ügyvezető igazgatója kedden közölte, hogy a gép utasainak hozzátartozóit - amennyiben szeretnék - elviszik Ausztráliába, a kutatás helyszínére. Beszélt arról is, hogy a légitársaság továbbra is komoly hangsúlyt fektet az áldozatok családjainak átfogó támogatására. Ennek részeként minden utas után 5 ezer dolláros (mintegy 1,1 millió forintos) kezdeti pénzügyi segítséget nyújtanak a hozzátartozóknak.

Kedden tüntetők százai, túlnyomórészt az eltűnt gép utasainak családtagjai vonultak Malajzia pekingi nagykövetségéhez, követelve az utasszállítóval kapcsolatos pontos tájékoztatást.