Judit
2 °C
7 °C

Vihar miatt felfüggesztették a maláj gép utáni kutatást

2014.03.27. 07:05 Módosítva: 2014-03-27 14:49:28

Thaiföld egyik műholdja 200-300 tárgyat vett észre az Indiai-óceán déli részén, nagyjából 200 km-re attól a helytől, ahol egy francia műhold 122 gyanús tárgyat vett észre, írja a BBC. A tárgyak akár az eltűnt maláj gép darabjai is lehetnek. A hétfői felvételt szerdán küldték el a malajziai hatóságoknak. A tárgyak mérete 2-16 méter között váltakozik.

A fekete dobozt is tudják majd keresni

Csak a fekete doboz megtalálása és elemzése adhat pontos választ arra, mi történt a géppel. Az amerikai haditengerészet már bejelentette, hogy megérkezett Ausztráliába egy olyan robot-tengeralattjáró, amivel a fekete doboz után kutathatnak, ha megvannak a roncsok.

Biztosat csak akkor lehet tudni, ha repülők vagy hajók is megtalálnák a tárgyakat, de kedd után csütörtökön is fel kellett függeszteni a keresést a rossz idő miatt. A kutatást irányító ausztrál hajózási hatóságok közölték, hogy visszarendelték a nyugati parton fekvő Perthbe a repülőgépeket és a hajókat is.

Az Indiai-óceán déli részén ugyanis rendkívül heves esőzések és erős széllökések várhatók, emellett sűrű köd lesz, és csökken a látótávolság is. Egy, a kutatásban részt vevő amerikai felderítő repülőgép parancsnoka azt mondta, nullára csökkent a látótávolság, erős a turbulencia, és erős jegesedés tapasztalható. Közeledik a tél a déli féltekén, ezért az időjárás a jövőben is komolyan közbeszólhat a keresésben.

A nemzetközi összefogással zajló kutatás keretében eredetileg 11 katonai és polgári repülőgép és öt hajó tartott arra a területre, ahol műholdak a 122, feltehetően a Malaysia Airlines MH370-es járatához tartozó tárgyat látták lebegni a vízen.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülő, a fedélzetén 239 utassal, húsz napja, március 8-án zuhanhatott le. Sokáig azt sem lehetett tudni, merre érdemes keresni a gépet vagy roncsait, kérdés, hogy a vihar mit hagy a maradványokból. A malajziai rendőrség nyomozásba kezdett az MH370-es pilótái után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?