Meghalt a pislogással morzézó amerikai veterán

2014.03.28. 22:19

89 éves korában meghalt Jeremiah Denton volt amerikai szenátor. Nyugalmazott ellentengernagyként 1980-ban jutott be a szövetségi felsőházba, 112 év után ő volt az első republikánus alabamai szenátor. Ronald Reagan elnök „nemzeti kincsként” emlegette a legkonzervatívabb politikusok között számon tartott honatyát, akinek azonban 1986-ben nem sikerült újraválasztatnia magát, írja az MTI.

Az tette híressé, hogy 1966-ban, hadifogolyként egy olyan interjúban pislogással morzézott a fogva tartásának körülményeiről, amelyet az észak-vietnamiak propaganda célokra akartak felhasználni. Egy évvel előtte, a vietnami háborúban hadigfogságba esett, lelőtték az Independence repülőgép-hordozóról feszállt bombázóját. Hét évig volt fogoly és az embertelen körülményeikről hírhedté vált hanoi börtönökben ellenállásra biztatta társait.

A torture angol szót pislogta el, Jeremiah Denton úgy tett, mintha a bevilágítás fénye bántotta volna a szemét. 

A fogoly pilótát az interjú bemutatása után a korábbinál is erősebben kínozták. Denton négy évet töltött el magánzárkában, és csak az 1973-as párizsi békemegállapodás után engedték szabadon.