Jusztin
13 °C
30 °C

Putyin a titkosszolgálattal fenyegeti a Nyugatot

2014.03.28. 19:21 Módosítva: 2014.03.28. 19:26

Oroszország „növekvő fenyegetettségnek” van kitéve az Egyesült Államok és annak szövetségesei részéről, és „offenzív hírszerzési ellenlépéseket” tett a Moszkva befolyását gyengíteni próbáló Nyugat ellen – jelentette ki pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője.

Alekszandr Malevanij szerint:

az USA és szövetségesei Oroszországban a társadalmi-gazdasági helyzet rombolását célzó lépéseket tesznek.

A titkosszolgálati vezető biztosította az orosz államfőt: az FSZB teljesíti feladatát az Oroszországi Föderáció állampolgárainak megbízható védelme érdekében, beleértve az orosz vezetés által nemrég létrehozott Krími Szövetségi Körzetet is, hogy megakadályozzák „a radikális és szélsőséges elemek behatolását”.

Újabb vád Janukovics ellen

Eközben az ukrán főügyészség az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltozatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények vádjával újabb büntetőeljárást indított Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő ellen legutóbbi, pénteki üzenetének tartalma miatt.

Az Oroszországba menekült Janukovics a főügyészség szerint azzal követte el az említett bűncselekményeket, hogy sürgette: 

Elnökválasztások helyett tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület státusáról. A volt elnök emellett törvénytelennek nevezte az ország jelenlegi vezetését.

A volt elnök ellen már bűnvádi eljárást indított a főügyészség hatalommal való visszaélés és tömeggyilkosságban való részvétel vádjával a 2013 novembere és 2014 februárja közötti időszakban, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történtek miatt.

A belügyi erők és a tüntetők között január végére súlyos összecsapásokba torkolló szembenállás következtében több mint százan vesztették életüket.

Az oroszok nem fizetnek Ukrajnának

Az orosz nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, majd Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó javaslatot.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy egyebek között a Fekete-tengeri Flotta megosztásáról 1997. május 28-án Kijevben aláírt egyezményről és az orosz hadiflotta krími státusáról, valamint a félszigeten való állomásozásának feltételeiről született megállapodásról van szó. Ugyancsak felmondják az orosz flotta állomásozásának 2042-ig történő meghosszabbításról szóló és az ahhoz kapcsolódó, 2010. április 20-án aláírt harkivi szerződéseket is.

Önkéntesen kötelező adakozás

A helyi adminisztráció munkatársai felhívást kaptak arra vonatkozóan, hogy egynapi keresetüket – mintegy háromszáz rubelt (körülbelül 2000 forintot) – fordítsák a Krím fejlesztésére

– részletezte a szentpétervári sajtó.

A polgármesteri hivatal egyik tisztségviselője hozzátette, hogy a hozzájárulás önkéntes. Egy másik hivatalnok ugyanakkor elmondta: bár gondolkodott a kérés elutasításán, végül mégis elfogadta azt, különben rossz szemmel néztek volna rá a kollégák."

Az ilyen típusú, önkéntesnek nevezett, tulajdonképpen kötelező kezdeményezések gyakorlata a szovjet időket idézi" - mondta Alekszandr Kobriszkij, az orosz ellenzéki Jabloko mozgalom szentpétervári képviselője.

"A szovjet vezetés idején kellett például pénzt adományozni a Békéért Alapítványnak" - erősítette meg Borisz Visnyevszkij, szintén a liberális Jabloko politikusa.