Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Putyin visszaadja az ukránok fegyvereit

2014.03.28. 17:05

Az orosz elnök méltatta pénteken a hadseregnek a Krím feletti orosz fennhatóság helyreállításában tanúsított "új képességeit", és utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert a Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására.

Közük volt a balhéhoz

Vlagyimir Putyin új beosztásba helyezett és előléptetett magas rangú tisztekkel találkozott az orosz fővárosban. Az elnök azt is hangoztatta felszólalásában, hogy a nemrég lezajlott krími események "komoly vizsgát" jelentettek az orosz fegyveres erők számára. Megköszönte az orosz fekete-tengeri hadiflotta parancsnokságának és katonáinak, valamint a "félszigeten elszállásolt" további egységek katonáinak "a kitartást és személyes bátorságot".

Az orosz államfő dicsérte az orosz katonák szilárd erkölcsi tartását és azt mondta, hogy az ő szakmai tudásuknak köszönhetően kerülhették el a "provokációkat és a vérontást, valamint a krími népszavazás békés és szabad lebonyolítását".

Megfigyelők szerint az orosz államfő ezzel burkoltan, de elismerte, hogy Moszkva saját katonai erejének közreműködésével vette át az ellenőrzést a Krím félsziget felett.

Bevethetné a sereget

Vlagyimir Putyin február végén felhatalmazást kapott az orosz parlament felsőházától a fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de az államfő többször is azt állította, hogy erre nem került sor.

A krími referendumon szavazók mintegy 97 százaléka voksolt március 16-án a terület Oroszországhoz csatlakozására, amely a múlt pénteken Moszkvában jóváhagyott megállapodással az orosz törvények szerint hatályba lépett.

Az előléptetett tisztekkel tartott moszkvai találkozón Szergej Sojgu védelmi miniszter arról tett jelentést az orosz fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő államfőnek, hogy befejeződött az ukrán hadsereg Kijevhez hű egységeinek a Krím félszigetről való kivonulása. Közölte, hogy "az orosz hadsereghez átállt valamennyi hajón és egységnél megtörtént a (az ukrán és orosz) nemzeti jelképek cseréje". Sojgu engedélyt kért a Kijevhez hű egységek fegyverzetének és haditechnikájának átadására Ukrajna számára. Az államfő kérdésére pontosította, hogy hadihajókról és a katonai légierő eszközeiről is szó van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?