Skóciának a fontról is le kell mondania

2014.03.29. 15:08

Skócia nem tarthatja meg a fontot fizetőeszközéül, ha az őszi népszavazáson a függetlenségre szavaz - közölte szombaton a brit pénzügyminiszter. George Osborne a brit kormány már korábban is többször egyértelművé tett álláspontját a The Guardian szombaton közölt írására reagálva erősítette meg. 

Osborne visszautasította a The Guardian cikkében foglaltakat. A konzervatív párti pénzügyminiszter - akinek közleményét a nagyobb nyomaték kedvéért aláírta a liberális koalíciós partnert képviselő, skót származású pénzügyminiszter-helyettes, Danny Alexander is - egyértelműen leszögezi, hogy nem lesz fontunió Skócia elszakadása esetén; ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is.

"A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem kockázatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmaz a brit pénzügyminiszteri nyilatkozat. Osborne szerint a független Skóciával fenntartandó fontuniót a londoni parlament sem fogadná el.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.   • Hírek
  • Hírek