Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Skóciának a fontról is le kell mondania

2014.03.29. 15:08

Skócia nem tarthatja meg a fontot fizetőeszközéül, ha az őszi népszavazáson a függetlenségre szavaz - közölte szombaton a brit pénzügyminiszter. George Osborne a brit kormány már korábban is többször egyértelművé tett álláspontját a The Guardian szombaton közölt írására reagálva erősítette meg. 

Osborne visszautasította a The Guardian cikkében foglaltakat. A konzervatív párti pénzügyminiszter - akinek közleményét a nagyobb nyomaték kedvéért aláírta a liberális koalíciós partnert képviselő, skót származású pénzügyminiszter-helyettes, Danny Alexander is - egyértelműen leszögezi, hogy nem lesz fontunió Skócia elszakadása esetén; ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is.

"A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem kockázatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmaz a brit pénzügyminiszteri nyilatkozat. Osborne szerint a független Skóciával fenntartandó fontuniót a londoni parlament sem fogadná el.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?