Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea lőtt, Dél-Korea visszalőtt

2014.03.31. 07:15 Módosítva: 2014-03-31 10:47:19

Észak-Korea hétfőn faxon értesítette Szöult, hogy éles lőgyakorlatot tart a nyugati partvidéke melletti vizeken, ezért hajózási tilalmat rendel el a térségben. A lőgyakorlat már meg is kezdődött, de néhány gránát Dél-Korea felségvizein csapódott a vízbe.

Dél-Korea viszonozta a tüzet, a tűzvonalban található dél-koreai Bengnjong és Jonpjong sziget lakosait evakuálták, és óvóhelyekre vitték őket – írja az ABC News az AP hírügynökség jelentése alapján. A Fehér Ház közleményében veszélyesnek és provokatívnak minősítette az északi provokációt, Oroszország diplomatikusan a fokozódó feszültség miatti aggodalmának adott hangot.

Komoly következmények

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint az északiak 500, a déliek válaszul 300 lövést adtak le. A déliek szerint a koreaiak azt tesztelik, mennyire elszántan védik meg a déliek tengeri határaikat. Kína visszafogottságra intette a feleket.

Dél-Korea szerint egyelőre nincs jele, hogy az északiak nukleáris kísérletre készülnének. Jun Bjungsze déli külügyminiszer elmondta:

Komoly következményekre számíthat Észak-Korea, ha újabb nukleáris kísérletet hajt végre.

A dél-koreai hatóságok jelentése szerint egyik oldal sem adott le szárazföldi célpontokra vagy katonai objektumokra célzott lövéseket. A lövéseket egyébként az északi határvonal közelében adták le, melyet az 1950 és 1953 között zajló koreai háború végén húztak meg, de az északiak azóta sem ismerték el.

Ezen a környéken azóta is több kisebb összecsapás történt a két Korea haditengerészetei között. A két Korea papíron ma is háborúban áll egymással, fegyverszünetet kötöttek csak, nem békét. Egyik oldal sem ismeri el a másik által húzott határvonalat.

Phenjan bejelentése váratlanul érte déli szomszédját: Észak-Korea korábban akkor küldött ilyen figyelmeztetéseket Szöulnak, amikor rövid vagy közepes hatótávolságú rakétákat lőtt ki. Ezt a szomszédos országok a  nemzetközi tengerészeti jog megsértésének minősítették. 2010-ben egy hasonló esetnek halálos áldozatai is voltak: az észak-koreai tüzérség a két ország határának közelében fekvő Jonpjong dél-koreai szigetet lőtte, és négy ember meghalt.

Nukleáris kísérletekkel fenyegetőztek

Észak-Korea legutóbb nyolc nappal ezelőtt lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a nyílt tengerbe. Dél-Korea szerint Phenjan lépése provokatív válasz volt a térségben folyó amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. Az ENSZ biztonsági tanácsa elítélte akkor az északi akciót.

Észak-Korea vasárnap újabb nukleáris kísérletek végrehajtásával fenyegetőzött válaszul arra, hogy a héten az ENSZ nyilatkozatban ítélte el Phenjan legutóbbi, ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérleteit – írja az MTI. A KCNA állami hírügynökség által közzétett nyilatkozatban azt írták: nem kizárt a nukleáris kísérletek új formája, hogy megerősítsék az ország nukleáris elrettentési képességét. Részletekkel nem szolgáltak.

Szakértők szerint a kísérletet feltehetően egy robbanófejhez nem elegendő mennyiségű atomtöltettel hajtanák végre. Elemzők úgy vélekednek, hogy Phenjan még nem rendelkezik a rakétára erősíthető "mini atombomba" előállításához szükséges technológiával.