Nagyot bukott a francia baloldal

2014.03.31. 06:32

Az előzetes hivatalos végeredmény szerint Franciaországban az ellenzéki jobboldal a szavazatok 45,91 százalékával megnyerte vasárnap a helyhatósági választások második fordulóját, a kormányzó baloldal 40,57 százalékot, a szélsőjobboldal pedig 6,84 százalékot ért el – írja az MTI a francia belügyminisztériumra hivatkozva.

A baloldal eddig 54,5 százalékát irányította annak az összesen 1100 francia városnak, amelyek lakosságszáma meghaladja a kilencezret. Közülük vasárnap 155-öt vesztett el.

A jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) visszahódította a hat évvel ezelőtt elvesztett települések jelentős részét, többek között Roubaix, Reims, Saint-Etienne, Limoges, Angers és Quimper városát. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a kormányzat vereségeként értékelte az eredményt, amelynek „meg kell hallania az egyértelmű üzenetet”.

Franciaország három legjelentősebb városában nem változtak az erőviszonyok: Párizs és Lyon baloldali, Marseille jobboldali vezetésű maradt. A negyediknek számító Toulouse-nak, amely eddig szocialista irányítású volt, viszont ezentúl jobboldali polgármestere lesz, hasonlóan Limoges-hoz, ahol 1912 óta folyamatosan baloldali volt a városvezető.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) tizenhárom közepes városban adhat polgármestert. Legutóbb 1995-ben szerepelt jól az FN a helyhatósági választásokon, de akkor még csak három dél-franciaországi városnak adhatott polgármestert.