Lövöldöztek egy texasi katonai bázison

2014.04.03. 01:18 Módosítva: 2014.04.03. 06:43

Négyen meghaltak és 16-an megsebesültek a texasi Fort Hood katonai bázison, ahol egy katona nyitott tüzet bajtársaira. A lövöldöző önmagával is végzett.

Lövöldözés tört ki kedden, ottani idő szerint este fél hatkor a texasi Fort Hood katonai bázison, emiatt teljesen lezárták a támaszpontot - írta a Washington Post. A parancsnokság a Twitteren szólította fel az embereket, hogy húzódjanak fedezékbe.

A lövöldöző katonát Michael McCaul, texasi képviselő Ivan Lopezként nevezte meg. A katona 2011-ben négy hónapig szolgált Irakban.    

Mark A. Milley tábornok Fort Hoodban azt mondta: a katona depresszió és szorongás miatt elmeorvosi kezelés alatt állt. A tábornok szerint semmi sem utal terrorizmusra. A katona egy rendésznővel konfontálódott.

2009. november 5-én ugyanitt Nidal Hasan palesztin származású őrnagy 13 katonatársát lőtte le és 32-t sebesített meg.  Amerikában ez volt a legnagyobb tömeggyilkosság, amit katonai bázison követtek el.

2011 júliusában letartóztatták a Naser Jason Abd nevű, 22 éves közlegényt, aki bombát akart robbantani egy olyan étteremben, amelybe gyakran jártak Fort Hoodban szolgáló katonák. 

Michael McCaul szerint a közelmúltbeli esetek arra utalnak, hogy Fort Hood "potenciális dzsihádisták célpontjává válik". Barack Obama azt mondta: az amerikai kormány a végére fog járni annak, hogy pontosan mi is történt Fort Hoodban.  

Sajtóértesülések szerint egyébként nincs összefüggés a mostani lövöldözés és aközött, hogy a (FBI) nemrégiben körözést adott ki egy dzsihádista merényletre készülő, frissen toborzott amerikai katona ellen. Az FBI szerint a Booker, valamint Muhammad Abdullah Hassan néven emlegetett férfi a barátainak elmondta, hogy olyan típusú támadást szándékozik végrehajtani, mint amilyet Nidal Malik Hasan követett el Fort Hoodban.