Már víz alatt pásztáznak a maláj gép után

2014.04.04. 08:41

Megkezdték az eltűnt malajziai utasszállító gép adatrögzítő berendezései utáni műszeres kutatást a Indiai-óceán déli részén. Az ausztrál hatóságok bejelentették, hogy az Ocean Shield ausztrál hadihajó az amerikai haditengerészet hangradarját veti be, míg a brit Echo 240 kilométer hosszan cirkál az Indiai-óceán eldugott déli részén a fekete dobozok után kutatva. Korábban olyan hírek is voltak, hogy egy brit atom-tengeralattjáró is a térségbe érkezett.

Az adatrögzítő berendezések hangjeleit a hajókon lévő berendezések képesek észlelni, de az akkumulátorról üzemelő fekete dobozok a baleset után harminc nappal beszüntetik a jeladást, így a kutatóknak kevés idejük maradt a megtalálásukra, mondta Angus Houston, a kutatást összehangoló közös ügynökség vezetője. Az adatgyűjtő berendezések és a roncs megtalálása ezután sem kizárt, de sokkal nehezebb.

Pénteken tizennégy repülőgép és kilenc hajó vett részt az óceán 217 ezer négyzetkilométeres felületének átvizsgálásában az ausztráliai Perthtől 1700 kilométernyire, írja az MTI.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú utasszállítója 239 emberrel a fedélzetén március 8-án tűnt el végleg a légiirányítók radarjáról, miközben Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.