Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Jobbik megint kiállt Moszkva mellett

2014.04.10. 17:21

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője egyetlen magyarként nem szavazta meg az Európa Tanácsban az oroszok szavazati jogának felfüggesztését, írja az MTI.

Gaudi-Nagy Tamás Strasbourgban
Gaudi-Nagy Tamás Strasbourgban
Fotó: Jacques Denier / MTI

A 318 tagú közgyűlésben a jelenlévők közül 145-en szavaztak igennel, 21-en nemmel, 22-en pedig tartózkodtak a voksoláson. A 18 orosz képviselő bojkottálta a szavazás előtti vitát, amelyet "nevetségesnek" nevezett és elítélt. Az orosz képviselők a szavazásban nem vehettek részt.

A büntetést a Krím elcsatolása miatt szavazták meg a képviselők.

Azután, hogy egy jobbikos képviselő részt vett az oroszok elcsatolta Krímben tartott, a világ által el nem ismert népszavazáson, és rendben lévő találta azt, az oroszoknak ismét a Jobbik nyújtott segítő jobbot.

Gaudi-Nagy Tamás szerint azzal, hogy a Krím visszatért Oroszországhoz, helyreállt a rend, és - mint mondta - ezzel a véleményével gyakorlatilag egyedül maradt a testületben, ahol szerinte egy kommunista pártkongresszusra emlékeztető módon mindenki ugyanazt hangoztatva ítélte el az orosz agressziót. A jobbikos képviselő úgy vélte, hogy a krími "népszavazás" és az annexió a népek önrendelkezési jogán alapul, amely szerinte meg kell előzze a területi integritás elvét. Sérelmezte Gaudi-Nagy ezen kívül, hogy az ellen senki sem emel szót, hogy noha a kárpátaljaiak 1991-ben az autonómiára szavaztak, azt azóta is megtagadja tőlük az ukrán állam.

A Political Capital friss tanulmánya szerint miközben Moszkva a fasisztáktól félti az ukrajnai orosz kisebbséget, aktívan támogatja az EU tagállamaiban a szélsőségesen jobboldali pártokat.