Azonosították az öt nyelven beszélő amnéziás férfit

2014.04.10. 15:27 Módosítva: 2014.04.10. 15:31

Hamarosan megoldódhat az öt nyelven beszélő, tavaly Norvégiában az utcán talált amnéziás férfi esete, ugyanis a cseh rendőrség által megtalált rokonok segítségével azonosították a férfit - jelentette be az AP hírügynökség a norvég rendőrség tájékoztatására hivatkozva.

A cseh rokonok azonosították

Nagy valószínűséggel egy 36 éves cseh állampolgárról van szó – erősítette meg a CTK cseh hírügynökségnek Eva Stulíková rendőrségi szóvivő. Hozzátette: a rendőrség jelenleg is dolgozik az ügyön, amelyet a férfiról a médiába eljuttatott különböző fotók alapján oldottak meg. A fényképek vezettek el a konkrét személyhez, akit Csehországban nem is jelentettek be, mint eltűnt személyt. Norvégiai tartózkodásáról egyelőre semmilyen információkkal nem tudtak szolgálni.

A norvég rendőrség korábban az Interpol segítségét kérte az ügyben. "Kedd este kaptuk az értesítést, hogy Csehországban azonosították az ismeretlen férfit" - nyilatkozta Oeyvind Torgersen az oslói rendőrség munkatársa az AFP-nek. A cseh kollégák segítségével a férfi rokonai Norvégiába utaztak, és azonosították a férfit, aki visszafogott örömmel fogadta, hogy már tudják, hogy kicsoda ő.

Az amnéziás férfi
Az amnéziás férfi
Fotó: Politet

"Sokan hiszik azt, hogy felismertek, de ez mindaddig csak állítás marad, amíg bizonyítást nem nyer. Szeretném, hogy igaz legyen, de nem fogadhatom el kész tényként" - mondta a férfi, aki túl korainak tartja a rendőrség bejelentését, és a keresés folytatására szólított fel.

A szerda reggeli órákban Stulíková szóvivő még úgy nyilatkozott az idnes.cz-nek, hogy egyelőre nem lehet száz százalékosan megerősíteni a személyazonosságot, de bizonyos konkrét adatok erre utalnak, ugyanakkor nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy konkrétan kiről lehet szó.

Bántalmazták, ezért felejthette el, hogy kicsoda

Mint azt mi is megírtuk, a norvég rendőrség december 14-én találta meg Oslóban egy utcán, hiányos öltözetben, az arccal a hóban fekvő férfit. Több hónapos sikertelen nyomozás után fordultak a széles nyilvánossághoz, és kérték az Interpol segítségét is a 20 és 30 év közötti, testén sebesülésekkel megtalált férfi ügyében, akit John Smithnek neveztek el. A nyomozás során a norvégok több olyan nyomra is bukkantak, amely valószínűsítette, hogy a férfi cseh származású lehet.

Ő maga is úgy vélte, hogy valószínűleg Csehországból érkezett, mivel ezen a nyelven ért a legjobban, de beszélt még szlovákul, lengyelül, oroszul, de ahogy mondta, álmodni és gondolkodni angolul szokott. A 187 centiméter magas, szőke, kék szemű férfit dehidratált és kiéhezett állapotban, a testén késvágások nyomaival találták meg. A testén talált más nyomok arra utaltak, hogy korábban összeköthették kezét. A norvég rendőrség ezzel kapcsolatban azt is vizsgálja, hogy nem vált-e a férfi bűncselekmény áldozatává.

“John Smith” elmondta: minden bizonnyal megtámadták és szexuálisan bántalmazhatták, aztán otthagyták az utcán. "Talán túl naiv voltam. Talán hagytam, hogy azok az emberek, akiket megismertem, közelebb kerüljenek hozzám, akik aztán ezt kihasználták".