Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Basescu: A székely autonómia alkotmányellenes

2014.04.13. 23:51

Traian Basescu román államfő szerint aki autonómiát akar Romániában, az az ország alkotmányába és a román államiságba ütközik. Az államfő a Realitatea hírtelevízió által közvetített kétórás interjúban a riporter kérdésére kitért a székelyföldi autonómia-törekvésekre, írja az MTI.

Az autonómia alkotmányellenes. Nem lehet tárgyalni róla, még akkor sem, ha az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén történt szavazás után most szelet fogott az etnikai alapú autonómia híveinek a vitorlája

– utalt a román államfő az Európa Tanács (ET) kedden elfogadott határozatára. 

Románia továbbra is egységes államként határozza meg önmagát, és bárki aki autonómiát akar, a román alkotmányba, és értelemszerűen a román államba ütközik.

– tette hozzá Traian Basescu. Meggyőződése szerint Románia most olyan helyzetben van, amikor az önkormányzatok autonómiájától is visszafelé kell lépnie, mert a megyei önkormányzati vezetők saját birtokuknak tekintik megyéiket.

Basescu szerint Hargita vagy a Kovászna megyei tanácselnök semmiben nem más, mint Konstanca megye Mehedinti megye vezetője. Ők is alárendeltségi viszonyban tartják a megyei tanács pénzétől függő polgármestereket. Ők is ugyanúgy viselkednek, mint a románok.

Mindannyian románok vagyunk!

– jelentette ki Traian Basescu.