Pokoli tűz pusztít Chilében

2014.04.13. 08:12 Módosítva: 2014.04.13. 12:40

Hatalmas erdőtűz pusztított el 500 épületet szombaton a Chile középső részén fekvő Valparaisóban - írja az MTI. Michelle Bachelet államfő katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította a kikötővárost. Az elnök egyben utasítást adott a hadseregnek a rend fenntartására, emberek ezreinek kimenekítésére a lángoktól övezett területekről.

A legfrissebb hírek szerint háromezer embert menekítettek biztonságba. Julio Leiva ellentengernagy, a biztonságért felelős vezető Valparaisóban, a Radio Cooperativa helyi rádióállomásnak azt mondta, hogy a lángokban két idős ember lelte halálát.

Sűrű füstgomolyag lepte be a város börtönét is. Az intézményből kilenc terhes nőt egy másik városba, Quillotába menekítettek. A börtönhatóságok további 204 női fegyencet egy sportarénába szállított át. Tullio Arce, a fegyőrök parancsnoka elmondta, hogy a 2700 férfi elítélt egyelőre a börtönben marad.

Jorge Castro, a város polgármestere azt mondta az állami televízióban, hogy Valparaisóban nincs áram, a város pokoli látványt nyújt, a lángok terjedését nem képesek megállítani. Bár egyelőre nem volt halálos áldozata vagy súlyosabb sérültje a tűznek, sokan füstmérgezést szenvedtek. Hozzátette, táborokat hoztak létre azoknak, akik a tűz miatt kényszerültek lakóhelyük elhagyására.