Az RMDSZ támogatásáért cserébe megengedik a székely zászlót

2014.04.17. 12:37 Módosítva: 2014.04.17. 12:41

A román lapok a székely zászló legalizálásaként értelmezték a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői által a parlament elé terjesztett zászlótörvény-tervezetet, és szerintük ez az "ára" annak, hogy Victor Ponta miniszterelnök meghívta kormányába a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ).

A liberális Adevarul csütörtöki számában "A PSD kitűzi a székely zászlót" címmel arról cikkezik, hogy a tervezet elfogadása után a Hargita és Kovászna megyei magyar többségű önkormányzatok törvényesen kitűzhetik majd a Székelyföld zászlaját, pedig a román alkotmány nem ismeri el azt közigazgatási egységként.

A lap megszólaltatja az Adevarul blogrovatában rendszeresen magyarellenes írásokat publikáló Bogdan Diaconu PSD-képviselőt. Ő előre közölte: nem szavazza meg a tervezetet, mert az RMDSZ valódi célja a területi autonómia, amellyel egyetlen román sem érthet egyet.

A jobboldali Romania Libera "Ponta megvalósította az RMDSZ álmát" című cikke szerint a PSD fondorlatos módon egy általánosnak tűnő, települési és megyei zászlókról szóló törvényt alkotott, de valójában semmi sem tiltja azt, hogy egy adott térségben minden község és város ugyanazt a zászlót fogadja el, mindössze a román és uniós lobogóval együtt kell majd használniuk.

A független Gandul "Kinek lobog a zászló" című vezércikkének szerzője azt írja: roppant vidám látványt nyújtanak majd a polgármesteri hivatalok, ha homlokzatukra a román, az uniós, a megyei és a települési zászlót is kitűzik.

Ha a magyarok jobban érzik magukat a kék-sárga (vagyis a székely zászló) lobogása láttán, engedélyezése csak jót tesz a nemzeti harmóniának olyan időkben, amikor a határainkon túl nacionalista indulatok forrnak. Ha majd kikerül a tiltás alól, és mindenütt kitűzik, a székely zászló is elveszíti titokzatosságát és frissességét, és beleolvad majd a tájba.

A Gandul szerzője azért megjegyzi: ő arra számít, hogy a tervezet a parlamentben megbukik, és Ponta vállát vonogatva magyarázza majd RMDSZ-es koalíciós partnereinek, hogy a kormány nem diktálhat a törvényhozásnak.