Más gyerekével terhes az olasz nő

2014.04.17. 14:35

Egy idegen pár ikreivel terhes egy lombikbébiprogramban részt vevő nő, akinek párjával közös embrióit elcserélték a kezelésüket végző római klinikán.

A tévedés december 4-én történt, amikor négy különböző pár érkezett lombikbébi-kezelésre a római Sandro Pertini kórházba. A cserét azonban csak jóval később vették észre, amikor az érintett páciens már három hónapos terhes volt.

Aggódik a miniszter

Az olasz egészségügyi minisztérium a héten jelentette be, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hiba folytán az aznap kezelt többi páciens is elcserélt embriót kapott-e.

Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter szerint a nyomozók azt fogják vizsgálni, hogy a kórház „tiszteletben tartotta-e az összes jogi előírást”, továbbá aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a sajtóból kellett értesülnie a történtekről.

„Az asszisztált reprodukciós módszerekre vonatkozó nemzeti előírások – amelyek az európai irányelvekre épülnek -, nagyon szigorúak, és amennyiben kifogástalanul betartják őket, akkor garantálják a reprodukciós eljárás során használt összes biológiai anyag visszanyomozhatóságát" – hangsúlyozta Lorenzin.

A római egészségügyi hatóság március 27-én szerzett tudomást a szülők és az embriók közti „genetikai összeférhetetlenségről”, és további értesítésig elrendelte az embrióbeültetések felfüggesztését a klinikán. A nyomozást Giuseppe Novelli genetikus fogja vezetni, többek közt azt vizsgálva, hogy a december 4-én kezelt két másik nő esetében is történhetett-e embriócsere.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás