Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Timosenko minden régióval tárgyalna

2014.04.19. 16:48

Kerekasztal-megbeszéléseket kezdeményez a kelet-ukrajnai szeparatistákkal kialakult konfliktus feloldása érdekében Julija Timosenko. Ezt a volt ukrán államfő és jelenlegi elnökjelölt sajtószolgálata tudatta szombaton.

Timosenko szombaton – a vezető ukrán politikusok közül elsőként – a kelet-ukrajnai tartományokba utazott. Donyecki látogatása alkalmával tett javaslatot olyan kerekasztal-tárgyalások összehívására, amelyeken Ukrajna minden régiója képviseltetné magát – írja az MTI.

Az ideiglenes ukrán kormány csütörtökön a feszültség csökkentése érdekében visszavonta a kelet-ukrajnai Donyeck megyéből az oda kivezényelt ukrán kormányerőket és a 15 páncélozott harci járművet, amelyeket előzőleg Moszkva-barát aktivisták és helyi lakosok blokád alá vontak.

Kelet-Ukrajna több városában egyenruhás fegyveresek hetek óta megszállva tartanak kormányzati épületeket, Donyeckben pedig egyoldalúan kikiáltották az úgynevezett „Donyecki Népköztársaságot”. Ukrajna föderális állammá való átalakítását követelik, és autonómiát az oroszajkú területek számára. A szeparatisták annak ellenenére sem hajlandóak elhagyni a kormányzati épületeket és leadni fegyvereiket, hogy az Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az EU között megkötött csütörtöki genfi megállapodásban erre felszólították őket.