Észak-Korea lebuzizta az ENSZ-vizsgálat vezetőjét

2014.04.22. 23:47 Módosítva: 2014.04.22. 23:48
Észak-Korea szerint azért hülyeség az emberi jogok sorozatos és brutális megsértéséről szóló ENSZ-jelentés, mert a vizsgálóbizottságot egy homoszexuális vezette.

Az észak-koreai állami hírügynökség azzal utasította vissza az ENSZ emberiség ellenes bűncselekményeket vizsgáló jelentését, hogy a vizsgálatot egy meleg férfi vezette, írja a The Washington Post.

A diktatúra állami hírügynökségének cikkében brutális homofób megjegyzésekkel ment neki a több mint 70 éves ausztrál nyugalmazott bírónak, Michael Kirbynek. Undorító öreg kéjencnek nevezték, akinek egyébként sem lenne szabad foglalkoznia emberi jogokkal. A teljes cikk az észak-koreai hírügynökség oldalán található, de az NKNews oldalán angolul is olvasható.

A homofób inzultálás még Észak-Koreától is ritka; a KCNA online működése óta most először használta a homoszexuális kifejezést. Hivatalosan nem is létezik a a jelenség Észak-Koreában, így törvényekkel sem tiltják.

Az ENSZ jelentésében kínzásról, rabszolgaságról, szexuális erőszakról és kemény politikai elnyomásról számolt be, és a nemzetközi törvényszékhez való fordulást sürgette. Észak-Korea tagadta, hogy elkövettek volna emberiség ellenes bűncselekményeket, és visszautasította, hogy részt vegyen a vizsgálatban. 

Észak-Koreában az állam totális ellenőrzése alatt álló média egyébként előszeretettel gúnyolódik a külföldi politikusokon, a dél-koreai miniszterelnöknőt például gyakran egyszerűen kurvának nevezik, Hillary Clintont pedig szeretik szellemi fogyatékosnak beállítani.