Kompromittáló fotók az orosz aktivistákról

2014.04.22. 13:21
Joe Biden amerikai alelnök Kijevben amerikai segítséget ajánlott Ukrajnának, miután Washington fotókat tett közzé a szeparatisták és Moszkva feltételezett kapcsolatáról. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szerint Oroszország „terrorista egységei” tüntetőleg nem hajlandók teljesíteni a genfi egyezményben foglaltakat, a brit energiaügyi miniszter nem engedné, hogy a világ Oroszország túsza legyen – ez történt Ukrajnában.

Washington fotókat tett közzé a szeparatisták és Moszkva feltételezett kapcsolatáról – írja az MTI. A Kijevtől kapott fotók a tárca szerint bizonyítják, hogy a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő fegyveres szeparatisták valójában orosz katonák vagy hírszerzőtisztek.

Mindenhol feltűnik

A képeket egyes források szerint az ukránok küldték, mások szerint a nemzetközi sajtóból vagy a Twitterről származnak – mondta Jennifer Psaki külügyi szóvivő. Szerinte egyes fotók „kapcsolatra utalnak Oroszország és a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő fegyveres aktivisták egy része között”.

3825191.png

Egy fényképsorozaton, amelyet Kijev az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül küldött Washingtonnak, egy Grúziában 2008-ban lefotózott, hosszú vörös szakállú katona szerepel, aki az orosz különleges erők egyik egységének jelzését viseli. Egy másik képen ugyanez a férfi látható kissé megőszült szakállal Kramatorszk város rendőrségének mostani, szeparatisták általi elfoglalásakor. Egy harmadikon szintén ő áll gyakorlóruhában, cigarettázva Szlovjanszkban 2014. április 14-én.

Az Egyesült Államok hetek óta azzal vádolja Oroszországot, hogy a Krímben és Kelet-Ukrajnában is kapcsolatban állt és áll a titokzatos „zöld emberkékkel”, a jelzés nélküli gyakorlóruhájuk színe miatt így nevezett fegyveres szeparatistákkal.

Kijev: Moszkva határolódjon el a szakadároktól

Kijev felszólította Moszkvát, hogy a genfi megállapodásokkal összhangban nyilvánosan határolja el magát a kelet-ukrajnai szakadároktól, a fegyverek azonnali beszolgáltatására és a középületek felszabadítására hívja fel őket.

Mivel a Moszkva-barát szakadároknak nincs támogatásuk a kelet-ukrajnai lakosok körében, Oroszország újabb és újabb módszereket talál ki a térség megingatására, mindenfajta provokációkat szervez és hajt végre – idézte kedd reggel a kijevi média az ukrán külügyminisztérium közleményét. Az orosz külügyminisztérium és a Kreml befolyása alatt álló tömegtájékoztatási eszközök pedig újabb „dezinformációs hullámot” gerjesztettek, hogy megtévesszék a nemzetközi közösséget a robbanékony kelet-ukrajnai helyzet valódi okait illetően – áll a kijevi közleményben.

Biden amerikai segítséget ajánlott

Amerikai segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben, és ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek le kell győznie a járványszerű korrupciót.

3825151.png

Hangsúlyozta, hogy a május 25-én tartandó ukrajnai elnökválasztás a legfontosabb az ország történelmében, és a megtartásához Washington kész támogatást nyújtani. Kiemelte: az Egyesült Államok hajlandó segíteni az ukrán vezetőknek abban, hogy az alkalmat megragadva megteremtsék a nemzeti egységet.

Turcsinov: A terroristák és a genfi egyezmény

Oroszország és Ukrajnában tartózkodó „terrorista egységei” tüntetőleg nem hajlandók teljesíteni a genfi egyezményben foglalt megállapodásokat – jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő Joe Bidennel folytatott megbeszélésén.

Az ukrán politikus kijelentette: ahelyett, hogy a „terroristák″ letennék a fegyvereket, és elhagynák az általuk elfoglalt hivatali épületeket, hétfőn újra elfoglalták a városi rendőrkapitányságot a Donyeck megyei Kramatorszkban, a rendőrfőnököt pedig túszul ejtették. Leszögezte, hogy Ukrajna megfelelő válaszlépéseket fog tenni.

Oroszország nem ejtheti túszul a világot

Oroszországot meg kell akadályozni abban, hogy hatalmas energiahordozó-készleteinek felhasználásával túszul ejtse a világot, és a hét vezető ipari hatalom (G7) el is kezdi az energiaellátási biztonság erősítését célzó intézkedések kidolgozását – mondta kedden megjelent nyilatkozatában a brit energiaügyi miniszter.

Ed Davey a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak kijelentette: csak az elmúlt időszakban „legalább kétszer, ha nem háromszor” előfordult, hogy Oroszország meglehetősen agresszív módon használta fel energiaszállítói szuperhatalmi helyzetét.

Részletek nélkül hozzátette: a május eleji római G7-találkozó napirendjén nagyszabású energiabiztonsági intézkedéscsomag megvitatása szerepel.

Medvegyev: Történelmi igazságtétel

A Krím félsziget és Szevasztopol újraegyesítése Oroszországgal a történelmi igazságtételt szolgálta, a csatlakozást kimondó, demokratikusan bonyolított népszavazás pedig megfelelt a nemzetközi jogszabályoknak – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a parlament alsóháza előtt kedden.

A miniszterelnök a kormány munkájáról tartott éves beszámolójában elismerte, hogy a Krím félsziget Ukrajnától való elcsatolása miatt Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati büntetőintézkedések "példa nélkül álló helyzetet teremtettek" országában, de a kormány képes a következmények minimalizálására.

A március 16-án tartott krími népszavazáson a voksolók csaknem 100 százaléka mondott igent a félsziget és az ott lévő Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozására, majd két napra rá az orosz elnök és a krími vezetők a Kremlben aláírták az erről szóló megállapodást.

Öt évre kitiltották a tatár vezetőt

Öt évre kitiltották az Oroszországhoz csatolt Krímből Musztafa Dzsemiljevet, a krími tatárok vezetőjét, az Ukrajnában kormányzó Haza párt képviselőjét – közölte kedden a krími tatárok képviseleti-döntéshozó intézménye, a medzslisz.

Lilia Muszlimova, a testület szóvivője Facebook-oldalán azt is írta, a Krímben megtiltották, hogy a helyi tévében szerepeljen Refat Csubarov, a Medzslisz elnöke, valamint Musztafa Dzsemiljev, a medzslisz volt elnöke. A bejegyzés szerint a krími tatároknak sugárzó adó, a GTRK Krím munkatársainak értesülése szerint keddtől a két vezető, valamint a medzslisz tagjai nem jelenhetnek meg a képernyőn. Az értesülést az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség internetes oldala ismertette.

A 2,2 milliós Krím félsziget népességének 12-15 százalékát teszik ki a krími tatárok, akik nagyrészt bojkottálták a Krím hovatartozásáról március 16-án megrendezett népszavazást.